Fitch: Великобританія має всі шанси на зниження рейтингу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Великобританія має всі шанси на зниження рейтингу

Казна та Політика
237
Серед чотирьох країн, що мають найвищий кредитний рейтинг (AAA), Великобританія має найвищі шанси його позбутися. Про це заявив сьогодні представник міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.
Голова глобальної аналітичної групи Fitch із суверенних емітентів Девід Райлі повідомив в інтерв'ю телебаченню Reuters, що можливість зниження рейтингу Великобританії - найвища серед країн, яким присвоєно рейтинг AAA. Окрім Великобританії, це США, Німеччина і Франція.
"Зрозуміло, що здатність Великобританії підтримувати великий дефіцит держбюджету і рівень державного боргу без підвищення відсоткових ставок і значного тиску на фунт стерлінгів набагато слабша, ніж у випадку із США. Якщо у Великобританії буде прийнятий ще один план фіскальних стимул-реакцій, то рейтинг Великобританії виявиться під загрозою", - підкреслив Райлі.
Зниження рейтингу загрожує й іншій економічній наддержаві - Сполученим Штатам Америки. Про це в кінці жовтня попередило рейтингове агентство Moody's Investors Service. Провідний аналітик агентства зі США Стівен Хесс заявив, що рейтинг ААА не гарантований, якщо дефіцит американського бюджету не буде знижений до "раціонального" рівня в найближчих 3-4 роки.
Варто зазначити, що останнім часом зниження суверенних рейтингів держав, що відносилися до категорії найбільш стабільних і надійних позичальників, набуло масового характеру. Першою в списку стала Іспанія, де ринок нерухомості обрушився сильніше, ніж в будь-якій іншій європейській країні. Іспанці володіли максимальним рейтингом, який був знижений лише на один рівень, - до AA+. Потім відбулося зниження рейтингу Греції (з A до A-) та Ірландії (з AAA до AA+).
Нижчий рейтинг означає, окрім всього іншого, що вартість запозичень для держави продовжить зростати. Отже, стане набагато важче рефінансувати старі борги. Більш того, зниження кредитного рейтингу великих індустріальних держав (таких як США і Великобританія) ризикує зменшити світові фондові ринки і викликати безконтрольне зниження їх національних валют - долара і фунта стерлінгів.
В суверенному рейтингу Fitch з 120 країн Україна займає третє місце з кінця. Через великий вплив кризи Fitch прогнозує падіння ВВП України 2009 р. на 16%. Це на 2% нижче, ніж прогнозує МВФ.
Нагадаємо, 12 лютого агентство Fitch знизило рейтинг України з В + до В. Причиною зниження рейтингу називають скорочення золотовалютних резервів, стресовий стан фінансової системи і хистку політичну ситуацію. Експерти Fitch назвали економіку України проблемною і не виключають, що рейтинг України може ще знизитися.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас