Ринок акцій РФ почав тиждень зі злету до рівнів кінця жовтня на зовнішньому позитиві, в лідерах банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ почав тиждень зі злету до рівнів кінця жовтня на зовнішньому позитиві, в лідерах банки

Фондовий ринок
93
Російський ринок акцій почав тиждень зі злету до рівнів двотижневої давності услід за підйомом світових фондових майданчиків на новинах з саміту країн G20 і зростання нафти на ослабленні долара; основні індекси додали за день більше 5%, а в лідерах опинилися банківські папери.
За підсумками торгів індекс РТС зріс до 1407,71 пункту (+5,25%), індекс ММВБ - до 1304,62 пункту (+5,05%); ціни більшості blue chips на біржах піднялися на 3-8%.
Ф’ючерс на індекс РТС скоротив зниження до базового активу до 1,2 пункту, що говорить про ослаблення негативних очікувань гравців.
Лідерами зростання виступили акції ВТБ (РТС: VTBR) (+8,1% на ФБ ММВБ), Сбербанку Росії (РТС: SBER) (+6,2% звичайні на ФБ ММВБ і +7,4% у РТС), причому привілейовані папери Сбербанку злетіли до рівня початку червня минулого року - до 52,27 рубля за штуку (+11,3%).
Піднявся також курс акцій "Лукойлу" (РТС: LKOH) (+5,2% на ФБ ММВБ), "Норнікелю" (РТС: GMKN) (+4,9%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (+6,6%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (+3,5%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (+5,2%), "Татнафти" (РТС: TATN) (+4,5%).
Акції "Полюс Золото" (РТС: PLZL) зросли на 2,9% на тлі підйому цін на золото до історичних максимумів (+1%, до $1106,4 за тройську унцію).
Акції "Газпрому" (РТС: GAZP) подорожчали на 3,9%. В понеділок газовий концерн опублікував звіт по МСФО за другий квартал 2009 року, згідно з яким чистий прибуток знизився на 36%, - до 192,564 млрд рублів, що виявилося більш очікуваним аналітиками прибутком на рівні 185,8 млрд рублів.
Європейські індекси в понеділок додали 1-2% (індекс FTSE зріс на 1,8%), також підйомом індексів відкрилися торги в США (індекс S&P 500 до 18:45 МСЬК додав 1,3%).
Позитивом для Європи стали дані про промислове виробництво в Німеччині, яке у вересні зросло на 2,7% в порівнянні з попереднім місяцем, експерти прогнозували зростання всього на 1%. У річному вираженні обсяг промвиробництва скоротився на 12,9%, тоді як експерти в середньому чекали зменшення на 14,4%.
Нафта дорожчає через вплив урагану "Іда", який дістався до Мексиканської затоки, змусивши BP і Chevron скоротити видобуток в регіоні. Крім того, зростанню цін сприяло зниження долара (євро піднявся вище $1,5).
Ціна грудневих ф'ючерсних контрактів на нафту марки WTI в понеділок склала $79,17 за барель (+2,25%). Минулої п'ятниці ціна впала на $2,19 (2,8%) - до $77,43 за барель, оскільки міністерство праці США оголосило про зростання безробіття в країні до максимуму за 26 років - 10,2%, тоді як експерти чекали зростання до 9,9%.
За словами старшого трейдера ІК "Максвелл Капітал" Михайла Молодова, ринок злетів після саміту G20, де інвесторам дали зрозуміти, що грошова влада зберігає заходи з підтримки економіки. "Це означає подальше вливання грошової ліквідності, що, як ми бачимо, призводить до надування міхурів в акціях і на commodities. У довгостроковій перспективі все це може мати неприємні наслідки, бо криза може повернутися з новою силою. Проте поки російський ринок сприйняв новини від G20 з більшим оптимізмом, ніж решта майданчиків. Найбільш відчутний відскік вгору ми бачимо в банках, оскільки пара євро/долар перевищила $1,5 (чим більше падає долар, тим сильніше зазвичай ростуть акції фінансового сектора)", - сказав він агентству "Інтерфакс-АФІ".
"В акціях Сбербанку є покупка з боку крупних гравців, у тому числі і нерезидентів, що підтверджується великими оборотами, спред між "префами" і "обичкою" нестримно скорочується: "префи" вже досягли рівнів більш ніж річної давності, тобто коштують дорожче, ніж до обвального падіння ринку восени минулого року. Можливо, гравці знов повернулися до старих чуток про можливу конвертацію привілейованих акцій Сбербанку в звичайні", - відзначив Молодов.
"В цілому поки важко сказати, як довго надуватимуть міхур в нафті і акціях, масштабна корекція неминуча. Якщо ринок на яких-небудь новинах розвернеться, корекція буде дуже сильною і глибокою, відкотити на 30-40% акцій цілком здатні, причому це може статися вже в листопаді, оскільки без такої корекції більш-менш серйозного зростання наступного року нам не побачити", - вважає фахівець.
Трейдер ІК "Уралсиб Кепітал" Валентин Єгоров пов'язує зростання "префів" Сбербанку з ажіотажними їх покупками в останні дні, що призвело до помітного скорочення free float паперів на ринку. "Навколо Сбербанку ажіотаж останнім часом наростає, можливо, знову спливла стара ідея конвертації "префів" у звичайні акції, хоча підтвердження цьому поки немає, і не дуже ясно, з якою метою це робити", - сказав він агентству "Інтерфакс-АФІ".
"В цілому ринок недавно знайшов підтримку на 1300 пунктах по індексу РТС і зараз відскочив на 1400 пунктів, в короткій перспективі можливо навіть тестування річних максимумів по РТС (1470 пунктів - прим. ІФ-АФІ). Проте далі корекції не уникнути, тренд вже розвернувся на низхідний, і сьогоднішнє зростання - лише відскік на початку корекції вниз. Ринок явно недокоректувався, новий захід вниз може бути глибшим, найближчою метою є область 1200-1250 пунктів по індексу РТС", - вважає Єгоров.
За словами провідного менеджера відділу продажів ІФ "Олма" Олександра Локтєва, рішення країн G20 поки не згортати програми стимулювання економіки викликало полегшення у багатьох учасників ринку, оскільки це означає збереження надлишкової глобальної ліквідності. Краще за очікування в понеділок виявилися звіти "Газпрому" і "Мечела" (РТС: MTLR) за другий квартал поточного року, але приводом для помітного пожвавлення звітності не стали, бо ринок більшою мірою орієнтується на очікування щодо прибутку за майбутні квартали. З позицій технічного аналізу, фондові індекси (світові і російські) показали підтвердження висхідного тренда, а значить, позначка 1500 пунктів по індексу РТС знов виглядає досяжною в короткостроковій перспективі, вважає він.
"Ведмеді" тимчасово пішли з ринку, але будь-який негатив може їх повернути, вважає аналітик компанії NetTrader.ru Богдан Зварич.
"В поточній ситуації небезпечно грати від "шорта", проте і середньострокові "довгі позиції" відкривати не рекомендуємо. Скільки діятиме ефект від новини про стимулюючі заходи - неясно. У поточній ситуації, після даних по безробіттю в США, будь-яка негативна новина може перекинути ринки, внаслідок чого "биків" може підтримати відсутність до четверга макроекономічних даних із США. Також варто враховувати, що в поточній ситуації волатильність, що виросла, збільшує ризики спрацьовування середньострокових "стопів". У ситуації, що склалася, ми рекомендуємо середньостроковим гравцям залишатися поза ринком, а короткостроковим спекулянтам використовувати волатильність і використовувати щільні "стопи", - відзначає він.
Американські фондові індекси зросли за підсумками торгів у п'ятницю, відігравши падіння, що спостерігалося раніше, послідувало за публікацією даних про збільшення безробіття в США. Оптимізму інвесторів сприяли повідомлення про те, що експерти поліпшили рекомендації для акцій General Electric і Macy's, другого за величиною рітейлера США.
Число робочих місць в економіці США минулого місяця скоротилося на 190 тис., тоді як експерти прогнозували зниження на 175 тис.
Фондові індекси Азіатсько-Тихоокеанського регіону в понеділок зросли, оскільки країни G20 вирішили про продовження заходів стимулювання економіки. Міністри фінансів і глави центральних банків G20 підтвердили в суботу, що не поспішатимуть зі згортанням заходів по підтримці економіки, і затвердили річний графік реалізації конкретних заходів по досягненню стійкого зростання.
До січня 2010 року країни "групи двадцяти" мають розробити національні і регіональні програми і прогнози посткризового відновлення економік, в квітні 2010 року за підтримки МВФ і Світового банку планується провести перший етап взаємного моніторингу, проаналізувати відповідність національних планів загальним цілям G20.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ в понеділок лідерами зростання стали акції АФК "Система" (РТС: AFKS) (+11,4%), "Распадської" (РТС: RASP) (+7,4%), банка "Відродження" (РТС: VZRZ) (+7,3%), "Соллерсу" (РТС: SVAV) (+7,3%), "Трубної металургійної компанії" (РТС: TRMK) (+6,8%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $23,175 млн, в секції RTS Standard оборот досяг $384 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод перевищив 64,95 млрд рублів (лідери - звичайні акції Сбербанку - 22,79 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас