Інфляцію поки стримують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляцію поки стримують

Казна та Політика
1070
Прогноз уряду на весь рік (9,5%) вже перевиконаний, проте експерти і не чекали, що ціни зростуть менше, ніж на 13-15%.
В жовтні споживчі ціни підвищилися на 0,9% в порівнянні з жовтнем і на 14,1% в порівнянні з жовтнем минулого року. Про це йдеться в повідомленні Державного комітету статистики. В цілому з початку року інфляція становила 10,1%, що вже більше, ніж прогноз Кабінету міністрів на весь рік - 9,5%.
Так, ціни на продукти харчування і безалкогольні напої в жовтні підвищилися на 0,7%; житлово-комунальні послуги підвищилися на 2,6%; ціни на послуги, пов'язані з охороною здоров'я, подорожчали на 1,4%; на транспорт - знизилися на 0,3%.
Ціни в Україні зростають повільніше, ніж торік (коли споживча інфляція становила 22,3%), проте навіть з нинішнім показником наша країна вибивається із загальносвітових тенденцій. "В світі спостерігається страх дефляції, тоді як в Україні річна інфляції останній рік не опускається нижче 15%", - нагадує економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
За його словами, найважливішим двигуном зростання цін було зростання цін на продукти харчування (47% загального зростання цін за останніх 12 місяців) і на послуги ЖКГ (21%). Підвищення акцизів на алкоголь, тютюн і нафтопродукти призводить до зростання цін на ці товари. Девальвація призводить до зростання цін на побутову техніку, енергоносії, продукцію хімпрому та інші товари, що імпортуються.
Втім, є чинники котрі обмежують зростання цін. "Основним чинником, що стимулює зростання цін, є практична зупинка зростання номінальних доходів, що стримує вжиток", - говорить Жолудь.
В цілому за підсумками року експерт прогнозує інфляцію на рівні 15%. Голова Рахункової палати Валентин Симоненко також чекає 15%. Трохи оптимістичніший Міжнародний валютний фонд, який чекає зростання споживчих цін на 13%. В усякому разі, чекав влітку - до підвищення Верховною Радою мінімальної зарплати, перша фаза якого почалася вже цього року, з 1 листопада.
Виборча кампанія підвищує інфляційні ризики, вважає президент Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко. "Буде голий популізм з усіх боків, від всіх, без винятку, політичних сил", - вважає він. Сугоняко нагадує, що в країні вже сформувався неабиякий інфляційний навіс в результаті монетизації Нацбанком держоблігацій уряду, а також в результаті ухвалення закону про виділення центральним банком 10 млрд. грн. для фінансування витрат на підготовку до чемпіонату Євро-2012.
Що буде з цінами наступного року, прогнозувати складніше. З одного боку, після виборів відбудеться підвищення адміністративно регульованих цін, прогнозує Олександр Жолудь. З іншого, відсутність зростання доходів громадян в 2010 р. і стабільніший курс гривні стримають зростання цін, і він не повинен перевищити 10%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас