Литвицький: Україні необхідно відмовитися від практики використання SDR в схемах розрахунків за російський газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Україні необхідно відмовитися від практики використання SDR в схемах розрахунків за російський газ

Енергетика
931
Україні необхідно докласти максимум зусиль для того, щоб в майбутньому відмовитися від практики використання спеціальних прав запозичення - SDR, що надаються Міжнародним валютним фондом, в схемах розрахунків за російський газ. Таку думку висловив керівник групи радників глави Національного банку України Валерій Литвицький.
При цьому він підкреслив, що в тій ситуації, яка склалася з розрахунками за спожитий у жовтні російський газ, уникнути використання SDR було практично неможливо. "На цю операцію не можна дивитися тільки з погляду позитиву або негативу. Так, вона допомогла врятувати ситуацію з оплатою за газ, уберегла країну від погіршення репутації. Але, з іншого боку, нам довелося скоротити валютні резерви на 300 млн. дол., а вони не зайві. Довелося збільшити внутрішній борг", - пояснив В.Литвицький.
Він уточнив, що схема операції полягала в наступному: "Спеціальні права запозичення - SDR, які мала в своєму розпорядженні Україна, уряд обміняв на долари, що були на казначейському рахунку Нацбанку. Потім Кабмін поміняв ці долари на гривню, за яку були куплені облігації (борги) "Нафтогазу". "Нафтогаз" отримав гривні, за які він купив на ринку долари, якими і розрахувався за поставлений "Газпромом" газ. Таким чином, з країни пішла валюта".
Хоча, за словами В.Литвицького, операція і не дала ніякого монетарного ефекту - гривнева маса при цьому не збільшилася і не зменшилася, але збільшився внутрішній борг України. "Куплені у "Нафтогазу" облігації - це внутрішній борг України. Другий наслідок операції - зменшення валютних резервів, оскільки українські SDR обміняли на долари, що були у валютному резерві НБУ", - ще раз відзначив експерт.
Підсумовуючи, він підкреслив, що цей випадок використання SDR подібним чином не перший і, мабуть, не останній. "В майбутньому цього краще уникати", - переконаний В.Литвицький.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас