Майбутнє долара стане відомим завтра — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Майбутнє долара стане відомим завтра

Валюта
23500
Через рік активної девальвації американська валюта може знову почати дорожчати. Своїми коментарями ділиться глава інвестиційного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Спасиченко.
Така поведінка долара можлива в результаті чергового засідання керівництва Федеральної резервної системи (ФРС) США 4-5 листопада 2009 р. На ньому може бути оголошено про терміни початку згортання політики нульової облікової ставки, яка за рік призвела до збільшення монетарної бази в 2 рази. В разі такого рішення, вже в кінці 2009 р. ми побачимо серйозне зростання американської грошової одиниці відносно євро та інших валют, у тому числі й до української гривні.
Політика "слабкого долара" була введена при адміністрації Дж.У.Буша восени 2008 р. Тоді девальвація виглядала сильним антикризовим заходом. Поетапне зниження облікової ставки, державні програми підтримки ринків - все це активно продовжив новий уряд Б.Обами. В результаті з вересня 2008 р. по вересень 2009 р. монетарна база збільшилася удвічі: з 0,9 до 1,8 трлн. доларів.
Більше того, існують і подальші передумови її збільшення. На тлі запланованих керівництвом США витрат (104 млрд. дол. - на підтримку будівельної галузі, 900 млрд. дол. - на реформування охорони здоров'я та ін.), вже здійснені (наприклад, програма "Гроші в обмін на драндулети", яка обійшлася в 3 млрд. дол.) здаються не такими великими. І це при тому, що до 768-мільярдного "плану Полсона" (велика частина коштів вже витрачена), на початку 2009 р. було виділено ще 800 млрд. дол. на оздоровлення фінансового сектора.
Надмірна кількість валюти в обігу вже призвела до падіння курсу долара. З березня 2009 р., коли почалося його стійке зниження, співвідношення євро-долар змінилося з цифри 1,25 до 1,47. Від такого курсу зараз страждає, головним чином, європейська економіка. Занадто дороге євро значно знижує конкурентоспроможність товарів з Європейського Союзу (ЄС).
В свою чергу, слабкий долар і державні субсидії стимулюють американського виробника. Багато в чому, завдяки цьому факту за IV квартал 2009 р. прибуток компаній, що входять в біржовий індекс S&P 500, за оцінками американських аналітиків, має перевищити показник за той же період 2008 р. в три рази. На нашу думку, проте, цей позитив може мати лише короткостроковий ефект. Подальша девальвація, ймовірно, призведе до доларової гіперінфляції, яка і "з'їсть" всі досягнуті результати.
Очевидно, що після засідання ФРС 4-5 листопада 2009 р. облікова ставка залишиться незмінною. Набагато важливішими стануть заяви його учасників про подальші плани. На заяви про припинення активного субсидування економіки США ринок відреагує зростанням доларових котирувань.
В українських умовах це цілком може обернутися синхронним падінням гривні і євро до курсу долара. В той же час, припустимо, що через відірваність українського валютного ринку від світових тенденцій, більший вплив на нього чинитимуть локальні фактори. Серед них ключовими є політичні аспекти.
За матеріалами:
Ринок.biz
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас