Експерт стверджує, що відродження потужності Росії - це міф — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт стверджує, що відродження потужності Росії - це міф

Казна та Політика
2527
Через старіння кораблів Чорноморського флоту РФ бази в Україні до 2017 року для Росії з військової точки зору будуть не потрібні.
Таку думку в коментарі УНІАН висловив завідувач аналітичним відділом російського Інституту політичного і військового аналізу Олександр Храмчихин.
"На флоті головне - це кораблі, і до 2017 року їх практично не залишиться. Залишаться легкі сили, для яких навіть Новоросійськ буде надлишковий", - сказав Храмчихин.
"В такому випадку утримання Севастополя буде завданням чисто політичним, а військова складова абсолютно зникає. Севастополь як база ВМФ не потрібний і просто поглинатиме гроші", - додав експерт.
Він переконаний, що російське суднобудування в кращому разі здатне в дуже низькому темпі будувати так званий "москітний флот" - невеликі кораблі прибережної зони, дизельні підводні човни, а в зовсім низькому темпі - атомні підводні човни. Храмчихин упевнений, що крупні надводні кораблі Росія будувати практично не здатна, принаймні, розміром більше фрегата.
"В значного ступеня немає кадрів, а технології застаріли, грошей теж не дуже багато, а флот - це надзвичайно дорогий вид армії. Крім того, кораблі будуються довго - танків можна нашльопати сотню або дві за рік, а кораблів в кращому разі один-два. У нас корвети в Пітері - зовсім маленькі кораблі - будуються по сім років", - сказав він.
Експерт вважає, що навіть співпраця з Україною в області будівництва військових кораблів не змінить ситуацію.
"Мені здається, українське суднобудування не здатне забезпечити Росію адекватною кількістю кораблів, власне, як і російські суднобудівні заводи. Якщо Росія погоджується на імпорт, то нам набагато простіше співробітничати і купувати кораблі у Франції, вони там якісніші", - сказав він.
"До 2017 року у Росії немає можливості поповнити ЧФ РФ. Якщо інші види Озброєних сил можна хоч теоретично збільшити і відновити, то з флотом це неможливо в принципі, навіть теоретично", - підкреслив експерт.
На думку Храмчихина, заяви про відродження потужності Росії - це насамперед декларації. "Дивно, що весь світ слухає про відродження російської потужності, хоча факти цьому суперечать", - сказав він.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас