Міністри фінансів G20 сперечаються про способи подолання світової кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністри фінансів G20 сперечаються про способи подолання світової кризи

Казна та Політика
266
На саміті міністрів фінансів країн "Великої двадцятки" (G20), що проходить в Шотландії, намітилися розбіжності з приводу способів подолання глобальної економічної кризи і в питанні про зміни клімату, передає Бі-бі-сі.
Частина міністрів країн "двадцятки", зокрема США, Японії та Німеччини, виступають за припинення державного стимулювання економіки, проте з цим не згодні інші країни. Зокрема, Великобританія, що все ще переживає рецесію, закликає не поспішати з подібними рішеннями.
"Поки ми не впевнені в тому, що відновлення світової економіки стало постійним і стійким, - сказав британський міністр фінансів Алістер Дарлінг. - Коли все закінчиться, ми маємо координувати нашу реакцію на закінчення кризи - так, як координували відповідь на рецесію".
Є також побоювання щодо стабільності державних фінансів країн "двадцятки". За підрахунками Міжнародного валютного фонду, до 2014 року державний борг найбільш розвинених країн G20 досягне 118% їх щорічного ВВП. Фонд стверджує, що для повернення до безпечних із його точки зору боргових показників розвинені країни повинні будуть протягом декількох років скорочувати витрати і підвищувати податки.
Крім того, невирішеною залишається і проблема величезних премій працівникам банківського сектора. Франція наполягає на обмеженні бонусів банкірам, проте цього року багато співробітників фінансового сектора Британії знов отримають значні суми як винагороду за прибуткову роботу протягом року.
Крім цього, міністри фінансів не можуть прийти до взаєморозуміння в питанні, в якому форматі краще обговорювати підготовку до глобального кліматичного саміту в Копенгагені - в рамках G20 або на рівні ООН.
Судячи з усього, деякі країни не поспішають визначати свою позицію із цього приводу і чекають, поки своє слово скажуть США.
Разом з тим, офіційний Вашингтон зараз зайнятий вирішенням найважливіших внутрішніх проблем - таких як реформа системи охорони здоров'я - і це означає, що американські чиновники не поспішатимуть з конкретними обіцянками щодо своїх дій в області клімату.
Дводенний саміт міністрів фінансів G20 почався в п'ятницю, 6 листопада, в шотландському містечку Сент-Ендрюс.
"Велика двадцятка" (G20) - це неформальне економічне співтовариство, яке об'єднує Євросоюз і 19 провідних розвинених країн світу, що розвиваються, - Аргентину, Австралію, Бразилію, Канаду, Китай, Францію, Німеччину, Індію, Індонезію, Італію, Японію, Південну Корею, Мексику, Росію, Саудівську Аравію, ПАР, Туреччину, Великобританію і США. У країнах "двадцятки" живе дві третини населення Землі і виробляється 85% світового валового продукту.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас