Український ринок акцій завершив тиждень падінням на зовнішньому негативі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій завершив тиждень падінням на зовнішньому негативі

Фондовий ринок
155
Українські фондові майданчики закрилися в п'ятницю різким обвалом котирувань "блакитних фішок", зреагувавши на вихід даних про безробіття в США. За підсумками торговельної сесії, індекс "Української біржі" впав на 1,88% до 1500,26 пункту, індекс "ПФТС" практично залишився на значеннях четверга - "плюс" 0,04% - до 619,69 пункту.
Як прокоментувала трейдер інвесткомпанії Concorde Capital Аліса Тіхомірова, торги в п'ятницю відкрилися гепом вгору, оскільки ринок зранку відігравав позитивні новини із США, що вийшли в четвер: скорочення числа звернень по допомогу з безробіття минулого тижня і зростання продуктивності праці додали сили фондовим індексам. Проте потім фондові майданчики лягли в бічний тренд в очікуванні нових даних з ринку праці США. Інформація про рекордне зростання рівня безробіття в США в жовтні обвалила ринки.
На думку Тіхомірової, ця новина стане лейтмотивом початку торгів і наступного тижня.
Разом з тим, як повідомив аналітик інвестгрупи "ТАСК" Вадим Ємець, погані дані по США не спровокували розпродажів на фондових ринках США: після помірного падіння фондові індекси почали відігравати втрачені позиції і до 17.00 кч вийшли в "зелену зону" (Dow Jones - "плюс" 0,16%, Nasdaq - "плюс" 0,5%, S&P - "плюс" 0,22%). На європейських фондових майданчиках також після розпродажу намітився рух у бік позитивної торговельної зони.
До негативних внутрішніх новин можна віднести підтвердження Мінекономіки України очікуваного падіння ВВП в 2009 році на 12%.
Загальний позитивний вплив на фондовий ринок мала новина про виконання Україною зобов'язання перед Росією по оплаті природного газу, поставленого в жовтні.
Трейдер інвесткомпанії Phoenix Capital Вадим Хоменко сказав, що серед паперів індексного кошика всі котирування закрилися з пониженням, окрім акцій "Західенерго" (+0,52% на "Українській біржі").
Хоменко вважає, що відкриття українських фондових майданчиків наступного тижня більшою мірою залежатиме від настроїв на глобальних ринках: якщо американські та європейські індекси закриються в "червоній зоні", вітчизняні ринки також мають піти вниз.
На "Українській біржі" в п'ятницю найбільше падіння показали акції "Аrcelormittal Кривий ріг" - на 11,02%, ЛуАЗу - на 7,18%, Новомосковського трубного заводу - на 7,83%, "Укртелекому" - на 5,52%, Укрсоцбанку - на 4,4%, "Центренерго" - на 3,33%.
Крім того, як відзначили в "Сократі", "просіли" котирування "Луганськтепловозу" (-5,97%) на новині про передачу пакету акцій компанії в розмірі 76% на баланс Фонду держмайна України.
В цілому на "Українській біржі" в п'ятницю укладено 1494 угоди на загальну суму 28,585 млн грн.
На біржі "ПФТС" цього дня найбільший обсяг торгів був з акціями "Центренерго" (-0,76%), Єнакіївського метзаводу (0%), "Азовсталі" (-0,9%), "Укрнафти" (+0,51%), Алчевського меткомбінату (0%) і "Мотор-Січі" (-1,19%).
На біржі "ПФТС" укладено угоди з акціями на суму 10,969 млн грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас