Низькі ставки проігноровано — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Низькі ставки проігноровано

Казна та Політика
528
Центрабанки Америки, єврозони і Британії мають намір продовжити підтримку хисткого економічного зростання дешевими грошима. На вчорашніх засіданнях Федеральна резервна система (ФРС) США залишила облікову ставку без змін в діапазоні 0-0,25%, Європейський центробанк вирішив утримувати її на рівні 1%, Банк Англії - на рівні 0,5%.
Центральні банки позитивно оцінюють поточні макроекономічні тенденції, але вважають передчасним починати відмову від грошових методів стимулювання.
"За нашою інформацією, економічна активність в США продовжує збільшуватися. Але цей підйом стримується втратами робочих місць, повільним зростанням доходів і тяжкими умовами залучення кредитів. Бізнес як і раніше скорочує інвестиції в основний капітал і штати, хоча і нижчими темпами", - зазначається в документі комітету з відкритих ринків ФРС США.
Регулятор запевнив інвесторів, що поточний рівень ставок буде збережений до тих пір, поки не зміняться очікування з інфляції і не зупиниться зростання безробіття. З січня по жовтень кількість американців, що звернулися за виплатами з безробіття, зросла з 7,6% до 9,9%. Населення, що втрачає роботу, зменшує свої витрати, стримуючи інфляцію і дозволяючи ФРС продовжувати закачування грошей у фінансову систему без ризику спровокувати зростання цін.
"Федеральний резерв утримуватиме ставку в цільовому діапазоні 0-0,25%, і як і раніше вважає, що такі чинники, як низький рівень використання ресурсів, пригнічені інфляційні тенденції і стабільні інфляційні очікування, будуть підставою для утримання виключно низької базової відсоткової ставки на тривалий період", - повідомляє американський центробанк.
Слідом за ним про збереження відсоткової ставки на рекордно низькому рівні 1% оголосив Європейський центробанк (ЄЦБ). Економіка країн зони євро, за попередніми даними, вийшла з рецесії, збільшившись на 0,5% в третьому кварталі. Проте центробанк вирішив продовжити стимулювання через те, що економіка не вийшла з "стану високої невизначеності".
"Рівень процентних ставок в єврозоні є адекватним. Ми продовжуємо отримувати сигнали про підвищення економічної активності в другій половині 2009 р. Ризики в цілому можна назвати збалансованими. Проте відновлення продовжує залишатися предметом сумнівів, оскільки низка чинників, що підтримують економіку, мають тимчасову природу", - повідомив глава ЄЦБ Жан-Клод Тріше.
За його словами, 15 грудня ЄЦБ в черговий раз видасть необмежені 12-місячні кредити під 1% річних. Проте якщо економічне зростання отримає стійкі форми, центробанк почне згортати програми грошових вливань. Нагадаємо, що попереднього разу у вересні ЄЦБ видав кредити на EUR75 млрд. ($111 млрд.), а в ході першого тендеру, що відбувся в червні, банки позичили у нього EUR442 млрд. Без зміни залишив облікову ставку і Банк Англії - на рівні рекордного мінімуму 0,5%. Додатково британський регулятор збільшив програму викупу банківських активів на 25 млрд. фунтів ($41 млрд.) - до 200 млрд. фунтів, що складає приблизно 14% річного валового продукту регіону. Після падіння ВВП Великобританії в третьому кварталі 2009 р. на 0,4% Банк Англії вирішив підсилити політику кількісного пом'якшення сподіваючись, що курс фунта стерлінгу, що ослабився, простимулює економіку в стані стагнації.
Експерти зазначають, що збереження низьких ставок провідними центробанками оживляє ринки. Інвестори сміливіше почали вкладати дешеві гроші в ігри з сировиною, валютними курсами і цінними паперами. Провідні біржові індекси Dow Jones і Nasdaq вчора виросли відповідно на 1,7% і 2,07%, услід за якими підтягнувся і український ПФТС - на 1,92%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас