"Ъ": Рада взяла не своє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Рада взяла не своє

Казна та Політика
775
Верховна Рада вчора відновила в законах про Конституційний суд і Кабінет міністрів норми, що обмежують право президента на звернення до Конституційного суду відносно неконституційності постанов Кабінету міністрів. Депутати не сумніваються, що Віктор Ющенко накладе вето на цей документ, і заявляють про готовність його здолати.
Поправки до законів "Про Конституційний суд" (КС) і "Про Кабінет міністрів", які Верховна Рада вчора прийняла 286 голосами народних депутатів фракцій БЮТ, Партії регіонів, Компартії і блоку Литвина, в черговий раз обмежили права президента в його відносинах з Кабінетом міністрів і Верховною радою.
Автори поправок - перший віце-спікер Олександр Лавринович (Партія регіонів) і народний депутат Андрій Портнов (БЮТ) - перш за все поклопоталися про те, аби тактика глави держави - скасовувати оскаржені в КС укази президента і видавати замість них нові - втратила сенс. Нагадаємо, аби добитися проведення позачергових парламентських виборів 30 вересня 2007 року, Віктор Ющенко був вимушений чотири рази з перервою в один місяць підписувати указ про розпуск Ради V скликання, кожного разу скасовуючи попередній.
"Припинення у справі не може бути припинене унаслідок відміни акту, розгляду, що є предметом, органом, який його видав, у випадку якщо на розгляді вказаної справи наполягає один з суб'єктів права на конституційне звернення", - говориться в ст. 44 закони про КС.
Прикметно, що новий закон не передбачає можливості для президента відкликати своє звернення із КС при розгляді справ про конституційність актів Кабміну. Ще одне нововведення закону про КС - глава держави може оскаржити в КС акти уряду лише протягом 15 днів після їх прийняття. Президента також позбавили права повторно оскаржувати у КС рішення уряду, з яких суд відмовив у відкритті провадження. Крім того, депутати визначили форму і зміст звернення Верховної ради до КС про дачу висновку відносно дотримання процедури відсторонення президента від посади в порядку імпічменту, а також встановили п'ятиденний термін відкриття конституційного провадженні за цією процедурою.
Варто зазначити, що більшість з прийнятих вчора положень законів вже діяли з квітня по липень цього року. Влітку, розглядаючи подання президента, КС визнав їх неконституційними з формальної причини - закон був датований вдень первинного прийняття, а не вдень подолання вето президента.
Миттєвої реакції Секретаріату президента на ухвалення Радою чергового закону, що обмежує повноваження Віктора Ющенка, не послідувало. Втім, народні депутати не сумніваються, що глава держави ветує цей документ. "У законі дуже багато застережень, і, якби я був на місці президента, я б скористався правом вето", - сказав народний депутат Юрій Ключковський ("Наша Україна - Народна самооборона"). Проте, на думку Володимира Пилипенка (БЮТ), в парламенті досить голосів для того, щоб закон набув чинності. "Я прогнозую, що Верховна Рада вето президента здолає. Є 300 голосів, і це не політичні домовленості", - заявив Пилипенко. При цьому обидва депутати переконані, що закон знову стане предметом розгляду КС.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас