Україна виводить із себе організми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна виводить із себе організми

Аграрний ринок
1662
Народні депутати пропонують зробити Україну територією, вільною від генетично модифікованих організмів (ГМО). У Верховній раді зареєстровано законопроект, що пропонує введення повної заборони на вирощування і виготовлення, а також ввезення ГМО. Прийняття цього закону вигідне компаніям, що займаються виробництвом і продажем засобів для захисту рослин, щорічні втрати яких в разі легалізації ГМО можуть скласти понад 10 млрд грн., відзначають експерти.
На сайті Верховної ради був опублікований законопроект №5286-1, у якому запропоновано оголосити Україну територією, вільною від ГМО. Його автор - народний депутат Володимир Даниленко (Комуністична партія) - пропонує заборонити створення, виготовлення, випробування, впровадження в оборот, імпорт і торгівлю ГМО і продуктами на їх основі. Даниленко вважає, що вживання ГМО небезпечне для здоров'я і може призвести до "непередбачених наслідків".
Це не перша ініціатива подібного роду. У травні Кабмін вирішив про обов'язкове маркування з 1 липня продуктів, що містять більше 0,9% ГМО. Продукти без відповідних позначок мають вилучатися з обігу. Зараз Мінагрополітіки готує постанови про контроль за вмістом ГМО в продукції тваринництва при її ввезенні, апробації й обігу.
Найбільше поширені в світі генетично модифіковані соя, кукурудза, рис, помідори і цукровий буряк. У рослини вводяться гени, які дозволяють їм бути стійкішими до гербіцидів, комах і несприятливих умов зростання. За оцінкою голови правління Dakor Agro Holding Мирослава Поліо, на сьогоднішній день в Україні більша частина сої - трансгенна, кукурудзи - набагато менше.
Учасники ринку офіційно не признаються у використанні ГМО. Але в неформальних бесідах повідомляють, що в Україні використовуються корми і ветпрепарати на основі таких організмів. "При вирощуванні деяких сільгоспкультур врожайність ГМО-культури в півтора рази перевищує звичайну", - відзначає гендиректор Sintal Agriculture Вадим Могила. За його словами, витрати на схему засобів захисту при обробці звичайної культури складають від 400 грн./га, а при обробці ГМО-культури - до 100 грн./га. У українсько-польському підприємстві "Комбікормовий завод "Піаст-Ніжин" стверджують, що при використанні комбікормів з ГМО термін вирощування великої рогатої худоби і свиней до забою скорочується з 6-8 місяців до 4-6 місяців. "Враховуючи це і той факт, що вартість комбікорму з ГМО на 20-30% дешевше, оборот і прибутковість бізнесу в цьому випадку вище", - пояснюють в компанії.
У випадку прийняття законопроекту уряду необхідно буде знайти кошти для його фінансування. "Набір реагентів ("Тест-система"), за допомогою яких виявляються ГМО у складі продукту або сировини, в Росії коштує 3-4 тис. грн., в зарубіжних країнах - 8 тис. грн. Одного набору вистачає на перевірку 50 зразків", - повідомив начальник лабораторії молекулярно-генетичних досліджень ДП "Укрметртестстандарт" Руслан Голубець. За його словами, в Україні "Тест-системи" не виробляються.
За даними "Укрметртестстандарту", зараз в Україні працюють 12 акредитованих лабораторій з перевірки харчових продуктів на предмет вмісту ГМО, окрім лабораторій Мінагрополітіки і санепідемстанцій. Нагадаємо, в червні президент Віктор Ющенко зобов'язав Кабмін до 1 вересня створити мережу лабораторій з перевірки харчових продуктів на предмет вмісту ГМО. Тоді в Держспоживстандарті говорили, що такі лабораторії потрібні в кожному обласному центрі - щонайменше їх має бути не менше 15. Вартість лабораторії складає від 250-300 тис. грн. до 1 млн грн. "Лабораторій вистачає. Насамперед необхідно налагодити процес перевірки продуктів на вміст ГМО - від їх вирощування до продажу кінцевому споживачеві", - відзначає Голубець.
"Прийняття цього закону вигідне компаніям, які виробляють або продають засоби для захисту рослин", - вважає Могила. За його словами, враховуючи вартість схеми засобів захисту при обробці звичайної культури і те, що офіційно в Україні обробляється 26 млн га землі, щорічні втрати цих компаній можуть скласти від 10,4 млрд грн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас