ЄЦБ, Банк Англії не змінюватимуть ставки в четвер, британський ЦБ збільшить викуп активів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ, Банк Англії не змінюватимуть ставки в четвер, британський ЦБ збільшить викуп активів

Валюта
273
Європейський центральний банк (ЄЦБ) і Банк Англії проводять в четвер засідання, за підсумками яких залишать незмінними базові відсоткові ставки відповідно на рівні 1% і 0,5% річних, прогнозують аналітики, опитані агентством Bloomberg.
В той час як експерти чекають від світових центробанків сигналів, які свідчили б про згортання заходів стимулювання економіки, Банк Англії, ймовірно, прийме рішення про розширення програми викупу активів. На поточному тижні британський ЦБ повністю вичерпав обсяг цієї програми, що становив 175 млрд фунтів стерлінгів ($289 млрд), проте це не змогло вивести економіку країни з рецесії.
За прогнозами експертів, Банк Англії збільшить пакет викупу активів до 225 млрд фунтів.
ВВП Великобританії несподівано знизився в третьому кварталі 2009 року на 0,4%, не дивлячись на зростання, що прогнозувалося аналітиками. Спад в британській економіці продовжується вже шість кварталів поспіль, що є найтривалішим періодом зниження ВВП із 1955 року. Тим часом, економіка США вийшла з рецесії в третьому кварталі, ВВП Німеччини і Франції збільшилися ще в другому кварталі цього року.
Не дивлячись на те, що економіка Великобританії демонструє ознаки пожвавлення, серед яких підйом фондових ринків і зростання цін на житло, Центробанку необхідно зробити більше, аби закріпити її відновлення, зазначають експерти.
"Відкликання стимулюючих заходів може негативно позначитись на довірі до економіки, - говорить головний економіст з британських ринків Barclays Capital в Лондоні Саймон Хаєс. - Відновлення фондового ринку і цін на житло є наслідком політики стимулювання. Британська економіка в третьому кварталі була настільки слабшою, ніж очікувалося, що Банку Англії необхідно зробити якісь дії".
Уряд Великобританії має обмежені можливості щодо збільшення вливань в економіку, оскільки доходи бюджету країни скорочуються у зв'язку зі зменшенням податкових надходжень на тлі рецесії. Дефіцит бюджету Великобританії у вересні становив 14,8 млрд фунтів, ставши рекордним з 1993 року.
На фоні відновлення світової економіки все більше розмов ведеться про необхідність згортання заходів стимулювання зростання. Норвезький ЦБ минулого тижня першим з центробанків європейських країн підвищив ключову ставку - на чверть відсоткового пункту, до 1,5% річних. Раніше Резервний банк Австралії також збільшив ставку.
Європейський центральний банк, за прогнозами експертів, поки не згортатиме екстрені заходи підтримки економіки у зв'язку із занепокоєнням, що зберігається, відносно зміцнення євро і темпів відновлення економіки єврозони.
Заходи, які включають кредитування банків в необмежених обсягах за дуже низькими відсотковими ставками, були запроваджені під час кризи для того, щоб підтримати відновлення кредитування приватного сектора. Враховуючи, що фінансова система стабілізується, ЄЦБ необхідно відмовитися від надання банкам дешевих грошей, аби ослабити інфляційний тиск, пише газета The Wall Street Journal.
Відстрочка відмови від стимулюючих заходів може стримати зміцнення євро відносно долара США, оскільки дасть Федеральній резервній системі (ФРС) можливість першою зробити крок до згортання її власних програм підтримки економіки. Будь-який сигнал того, що ФРС ослабляє стимулювання економіки, надасть підтримку долару, що позитивно позначиться на європейських експортерах.
Федеральний резерв в середу зберіг базову відсоткову ставку в цільовому діапазоні 0-0,25% річних, підтвердивши свій намір утримувати її на "виключно низькому рівні протягом тривалого періоду".
Ставка ЄЦБ знаходиться на рекорд низькому рівні 1% річних з травня цього року, ставка Банку Англії з березня складає 0,5% річних, що також є мінімальним рівнем за всю історію банку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас