Рада почала шлях виправлення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада почала шлях виправлення

Казна та Політика
940
Вчора Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про внесення змін до закону "Про вибори президента", автором якого є глава держави Віктор Ющенко. Депутати не приховують, що підтримали його лише формально, і до моменту прийняття документа в цілому він зазнає істотних змін.
При цьому в парламенті не виключають, що на підтримку остаточної редакції закону не набереться необхідних 226 голосів.
Необхідність прийняття нової редакції закону, що регламентує проведення виборів глави держави, виникла після того, як в середині жовтня Конституційний суд визнав не відповідними Конституції низку положень закону "Про вибори президента", що набули чинності 9 вересня.
Нагадаєимо, тоді серед іншого втратило силу положення, що забороняє громадянам, які не перебувають на консульському обліку, голосувати за кордоном, а також була скасована заборона на включення до складу окружних і дільничних вибіркових комісій громадян, що не проживають на території відповідного округу.
Крім того, в жовтні Європейська комісія "За демократію через право", більше відома як Венеціанська комісія, висловила серйозну стурбованість окремими статтями закону, що діяв.
До порядку денного вчорашнього засідання парламенту включили чотири законопроекти, що вносять зміни до закону про вибори глави держави, авторами яких були президент Віктор Ющенко, народні депутати Сергій Підгірний, Валерій Писаренко (обидва - БЮТ) і Олена Лукаш (Партія регіонів). Слід зазначити, що у всіх законопроектах враховані зауваження Конституційного суду і Венеціанської комісії, але в той же час вони мають принципові відмінності. Перед розглядом цих документів думки депутатів зійшлися лише в тому, що незалежно від того, який закон буде ухвалений в першому читанні, до другого він буде істотно змінений.
Першим мав представляти свій законопроект Сергій Підгірний, але він відразу ж заявив, що відкликає його з розгляду. Потім свій законопроект #5263 представив Валерій Писаренко.
Одне з головних нововведень законопроекту - можливість внесення змін до списків виборців в день виборів лише за рішенням суду, - сказав він. Нагадаємо, зараз закон дозволяє членам дільничних виборчкомів самим виправляти неточності в списках виборців.
Вказане Писаренком положення викликало розбіжності між БЮТ і Партією регіонів, що підтвердила, представляючи свій законопроект #5263-1, Олена Лукаш.
"Я вважаю, що влада не впоралася зі створенням повного реєстру виборців і через бездіяльність, недбалість і саботаж не наповнила його актуальними і повними даними, - сказала вона.- Ми повинні дати людям можливість уточнювати списки прямо на вибіркових дільницях.
Заступник глави секретаріату президента Марина Ставнійчук, що представляла президентський законопроект #5263-2, заявила, що він є "якнайповнішим і цілісним". Зазначимо, в документі серед іншого передбачається, що виборчі списки не можна змінювати за два дні до виборів, окрім як за рішенням суду.
Після представлення всіх трьох законопроектів голова Верховної Ради Володимир Литвин по черзі поставив їх на голосування - законопроекти Валерія Писаренка та Олени Лукаш не набрали достатньої кількості голосів. В той же час за законопроект Віктора Ющенка проголосували 227 народних депутатів фракцій БЮТ, "Наша Народна для України самооборона" і блоку Литвина. Найбільш дивним було те, що президентський законопроект підтримала пропрем'єрська фракція.
- Ми проголосували за законопроект президента, аби була якась база, на підставі якої ми зможемо внести зміни до наступного тижня, - повідомив після голосування Валерій Писаренко, додавши, що не є оптимістом "відносно того, що Рада набере необхідну кількість голосів" за ухвалення цього закону в цілому.- Буде складно ухвалити закон, що влаштує і президента, і Партію регіонів, і коаліцію. Це означає, що напевно вибори пройдуть за виборчим законодавством, яке є на сьогоднішній день.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас