Мінфіну немає де взяти грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфіну немає де взяти грошей

Казна та Політика
1600
При тому, що максимальний рівень прибутковості залишився на рівні 27-30% річних, встановлена прибутковість зменшилась до 19-20%. З 16 поданих заявок на 71,9 млн. грн. Мінфін задовольнив лише три на 2,7 млн. грн. Фактично він відмовився від грошей, які йому хотіли дати дорого.
3 листопада Мінфін зробив другу спробу різко знизити ставки. Напередодні, 30 жовтня, Мінфін встановив прибутковість 18% річних і не зміг зібрати ні копійки. Учасники ринку дуже здивувалися цим цифрам після низки жовтневих аукціонів, на яких Мінфін платив 25-27,65% річних. Високі рівні пояснювалися тим, що уряду потрібно було терміново отримати гроші для погашення боргу під будь-який відсоток. "На аукціоні в кінці жовтня Мінфін йшов на підвищення мало не до максимальної прибутковості. Тобто він брав всі гроші з ринку", - говорить начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Bank (Україна) Олександр Печерицин.
Експертам така поведінка Мінфіну здається природною. "Як ми і чекали, проходження пікового періоду погашення ОВДП призвело до природного бажання зменшити прибутковість. Пробна куля була запущена ще на екстреному аукціоні в п'ятницю, коли для залучення коштів на боротьбу з грипом намагалися використовувати ОВДП. Тоді це не спрацювало, і попит був нульовий. В даний момент попит також невеликий. До кінця року нереально залучити з ринку кошти із прибутковістю нижче 20% річних", - вважає аналітик компанії Astrum Investment Management Сергій Фурса.
Фурса зазначає, що момент, який обрав уряд, можна назвати вдалим. У листопаді не має відбутися погашення боргу, і ринок повинен переварити ті обсяги, які він вже "з'їв" минулого тижня. "На останньому аукціоні обсяг заявок був лише 71,9 млн. грн. Це говорить про одне з двох. Або інвестори знали, що будуть запропоновані низькі ставки, і не подавали заявки. Або це об'єктивна характеристика того, який реальний попит сьогодні існує. Попит сьогодні має бути об'єктивно нижчим, оскільки ліквідність банківської системи обмежена. До того ж пішли вгору ставки із валютних форвардів, і нерезидентам стало нецікаво вкладати в ОВДП", - говорить Фурса.
За словами Печерицина, ще в кінці жовтня ставки з валютних форвардів становили близько 25-26% річних. Деякі нерезиденти могли покривати з їх допомогою частину позиції по ОВДП і таким чином отримувати гарантовану валютну прибутковість, що хеджувала. Сьогодні ставки по форвардах піднялися до 30% і вище, і позитивний сигнал для нерезидентів зник. Навіть якщо вони заходили в кінці жовтня, то сьогодні напевно припинили. А власних, українських грошей, недостатньо.
Разом з тим, навряд чи така стриманість з прибутковості продовжиться довго. Хоча уряд відрапортував про чергове перевиконання бюджету за підсумками жовтня, за десять місяців зібрано лише 60,2% річного плану доходів. Це означає, що уряду два останні місяці цього року потрібно збирати по 48,9 млрд. грн., аби виконати план. Це нереально, тому що в жовтні держава зібрала лише 16 млрд. грн. "Судячи з того, який складений графік розміщення паперів на цей рік і скільки Мінфін вже зібрав, йому ще залучати і залучати. У нього є два шляхи - або знову завантажити держбанки і подібні структури, або узяти гроші з ринку. Динаміка ставок покаже, який вибір був зроблений", - вважає Печерицин.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас