Недобір отримав визнання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Недобір отримав визнання

Казна та Політика
1293
Уряд Юлії Тимошенко визнав, що план доходів загального фонду держбюджету не виконується. Держказначейство вчора повідомило, що в січні-жовтні до загального фонду надійшло 121 млрд грн., що лише на 0,5% менше плану. Втім, в порівнянні з аналогічним періодом 2008 року падіння податкових платежів вже досягло 30 млрд грн. До кінця року, за розрахунками експертів, скарбниця недоотримає в цілому 40 млрд грн., і Кабміну доведеться розраховувати лише на фінансову допомогу МВФ або Нацбанку.
Вчора Держказначейство вперше з початку року визнало невиконання плану доходів загального фонду держбюджету. За оперативними даними, в січні-жовтні до загального фонду надійшло податків і зборів на 120,91 млрд грн., що на 0,5% менше плану. Раніше завдяки корекції планів Кабмін демонстрував надходження на рівні 0,1-0,2%. У жовтні до загального фонду надійшло 13,49 млрд грн. (план невідомий), що на 13,6%, або 2,11 млрд грн менше, ніж в жовтні 2008 року.
В Державній податковій адміністрації, Держмитниці та Мінфіні до 4 листопада так і не змогли оприлюднити дані зі збору податків. Неофіційно в Держмитниці заявили, що якщо уряд не відкорегує їм план, то вони не виконають завдання. На 27 жовтня доходи бюджету були виконані лише на 37%, а на 30 жовтня - на 70%. "Ми не можемо дати остаточних даних з бюджету, оскільки не знаємо, наскільки змінимо план", - повідомило минулого тижня джерело в Мінфіні.
Ситуація з виконанням бюджету - критична. При плановому скороченні доходів бюджету цього року до показника минулого року на 0,9% за січень-жовтень падіння надходжень досягло 19,4%, або 29,09 млрд грн. За 10 місяців вдалося зібрати лише 65,6% від річного плану в 184,2 млрд грн. (рік тому - 80,7%). За два місяці, що залишилися, фіскальні органи повинні перерахувати податків на суму 63,29 млрд грн., або щомісячно по 31,6 млрд грн. Враховуючи 20-відсоткове падіння податкових доходів, бюджет може недорахувати 36,8 млрд грн., тоді як за підсумками трьох кварталів недобір був на 3 млрд грн. менше.
Голова Рахункової палати Валентин Симоненко вже оцінив річний недобір в 16-17%, або 30-35 млрд грн. Місяць тому заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський вимушений був визнати, що прибуткова частина бюджету не буде виконана "через невідповідність економічної ситуації в країні прогнозам уряду", і пообіцяв назвати точну цифру недовиконання на початку листопада. У секретаріаті президента вважають, що жити з такою бюджетною "дірою" без появи заборгованостей неможливо. "Необхідно позичати, що Кабмін і робить. На останніх аукціонах майже по 5 млрд грн. на тиждень залучали від банків".
В листопаді-грудні зібрати 63 млрд грн. податків нереально, упевнені експерти, а тому недоотримання за підсумками року становитиме до 40 млрд грн.
Промисловість намагається відновлюватися, але за два місяці перекрити таку "діру" не удасться. Навпаки, зростання виробництва та експорту, наприклад в металургії, обернеться для бюджету збільшенням заявок на відшкодування ПДВ, упевнений аналітик Бюро економічних і соціальних досліджень Владислав Комаров. Два місяці, що залишилися, "урожайними на податки" не назвеш, тому недобір може становити 20%", - визнає економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован.
За словами експертів, в уряду вже не залишилося бюджетних програм, на яких можна заощадити, отже, Київ може розраховувати лише на кредити МВФ (на $3,8 млрд) і Єврокомісії (500 млн євро). "Є й НБУ, якому необхідно перерахувати 9,8 млрд грн. до бюджету. Хоча він і говорить, що у нього є лише 608 млн, це не звільняє його від виконання закону", - вважає Молдован.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас