Галузеві об'єднання металургів та хіміків просять скасувати для них дію закону про підвищення соцстандартів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Галузеві об'єднання металургів та хіміків просять скасувати для них дію закону про підвищення соцстандартів

Казна та Політика
304
Федерація металургів України і Союзу хіміків України виступають за відміну закону про підвищення соціальних стандартів. Про це виконавчий директор Федерації металургів України Сергій Притоманов і президент Союзу хіміків України Олексій Голубов заявили сьогодні під час спільної прес-конференції з главою Комітету ВР з питань промисловості, регуляторної політики і підприємництва Наталією Королевською, присвяченій розробці законопроекту про відміну закону про підвищення соцстандартов.
Як зазначила під час прес-конференції Н.Королевська, впродовж останнього тижня в комітет надійшли тисячі звернень від підприємців і промисловців з проханням відмінити цей закон. “Фактично український бізнес поставлений перед вибором: вирушати в тінь або закриватися, йти під кримінальну відповідальність за невиплату заробітної плати або на масові скорочення", - сказала Н.Королевська. За її словами, в результаті ухвалення закону про підвищення соцстандартів під скорочення потраплять 18-20% працівників промислового сектора економіки, потужності підприємств скоротяться, а для продукції, що подорожчала, закриється зовнішній ринок.
В свою чергу С.Притоманов зазначив, що якщо для бюджетників закон про підвищення соцстандартів не дійсний, поки відповідні зміни не внесені до Держбюджету, то для промислових підприємств - це норма прямої дії. "З першого листопада ми вимушені перераховувати тарифну сітку. Для нас тарифна сітка складається з шести-восьми розрядів. І якщо для першого розряду це підвищення на 94 грн., то для восьмого - вже на 214 грн. Ми просто не знаємо, де узяти гроші, аби збільшити фонд заробітної плати практично на 38%", - додав він.
На думку О.Голубова, виконуючи закон про підвищення соцстандартів, підприємства підуть, швидше, на масові звільнення, ніж на кримінал, яким можна вважати невиконання закону. "Автори цього популістського закону повинні ще вказати, звідки здійснюватимуться виплати із безробіття. Адже лише в хімічній галузі кількість звільнених становитиме близько 35 тисяч осіб", - підкреслив О.Голубов.
Учасники прес-конференції переконані, що підвищувати соціальні стандарти слід лише тим, хто отримує менше прожиткового мінімуму. Якщо ж піднімати зарплату всім без виключення, то, за їх даними, додаткові витрати лише для промисловості України складуть 32 млрд. 572 млн. грн., тоді як для всієї України ця цифра перевищить 128 млрд. грн. Як зазначають представники галузевих об'єднань, такого різкого підвищення заробітної плати в Україні ще не було. "Закон про уявне підвищення соціальних стандартів зруйнує не лише ту відносну стабільність, якої українському бізнесу удалося досягти власними зусиллями і багато в чому завдяки прийнятим антикризовим заходам, він загрожує функціонуванню основних галузей української економіки. І якщо ми терміново не зупинимо його дію, боюся, буде пізно. Для всієї української економіки", - сказала Н.Королевська.
Підбиваючи підсумки, вона повідомила, що 6 листопада прем'єр-міністр Юлія Тимошенко проведе робочі наради в Маріуполі (Донецька обл.) з металургами, а 14 листопада в Сєверодонецьку (Луганська обл.) - з представниками хімічної промисловості. В ході цих зустрічей обговорюватимуться питання функціонування галузей у зв'язку з набуттям чинності закону про підвищення соцстандартів.
Як повідомлялося, Комітет Верховної Ради з питань промисловості, регуляторної політики і підприємництва має намір ініціювати законопроект відміи закону про підвищення соціальних стандартів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас