МВФ занепокоєний урядовим проектом держбюджету-2010 і законом про підвищення соцстандартів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ занепокоєний урядовим проектом держбюджету-2010 і законом про підвищення соцстандартів

Кредит&Депозит
469
Подача урядом України проекту державного бюджету на 2010 в його нинішньому вигляді і підписання президентом закону про підвищення соціальних стандартів порушують зобов'язання Києва, узяті в рамках співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ), заявляє глава місії МВФ в Україні Джейла Пазарбазіолу.
"Новий бюджет і закон про соціальні стандарти загрожують отриманим не так давно досягненням: вони не можуть бути профінансовані без високої інфляції або безробіття", - сказала вона в інтерв'ю IMF Survey online, опублікованому в середу.
За оцінкою Пазарбазіолу, закон про підвищення соціальних стандартів зажадає в 2010 році додаткових витрат у розмірі 7% ВВП, і навіть в разі прийняття запропонованих президентом Віктором Ющенком поправок - 2,5% ВВП.
Вона додала, що МВФ оцінює дефіцит в урядовому проекті держбюджету-2010 у 8% ВВП, що значно перевищує колишні домовленості (3-4% ВВП).
Пазарбазіолу підкреслила, що Фонд як і раніше готовий підтримувати Україну в реалізації раніше погодженої програми, що вже дозволила припинити спад і повернути макроекономічну стабільність, проте в умовах серйозних розбіжностей між владою зробити це буде важко. Глава місії виразила сподівання, що консенсус може бути досягнутий в короткі терміни.
При цьому вона зазначила, що захист найбільш соціально незахищених верств населення і безробітних України є одним з пріоритетів для МВФ, нагадавши, що частина виділених фондом коштів пішла безпосередньо на виплати зарплат і пенсій.
"Але необхідно бути реалістами", - підкреслила Пазарбазіолу. За її словами, реальним є закладена урядом в проект держбюджету-2010 можливість підвищити пенсії і зарплати на рівень інфляції, тобто близько 10%.
"Велике збільшення не може бути профінансоване без інфляції інфляції або значного скорочення кількості робочих місць в бюджетному секторі", - сказала глава місії.
Як повідомлялося, МВФ восени 2008 року прийняв рішення про виділення Україні кредитів в рамках програми stand-by в розмірі близько $17 млрд. За минулий час Україна вже отримала три транші на загальну суму майже $11 млрд.
надання четвертого траншу в розмірі $3,8 млрд заплановано на листопад за підсумками третього перегляду програми. Місія Фонду завершила роботу в Києві в кінці жовтня, проте не зробила позитивної заяви про завершення перегляду. Згідно з її повідомленням від 25 жовтня, місія чекає підтримки погодженого пакету заходів економічної політики з боку президента, прем'єр-міністра, міністра фінансів і глави Нацбанку, а також вето на закон про підвищення соціальних стандартів. Проте Ющенко згодом вирішив підписати цей закон.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас