НБУ радить банкам діставати боржників через суди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ радить банкам діставати боржників через суди

Кредит&Депозит
811
Національний банк України рекомендує банкам користуватися правом забезпечення позовів про стягнення кредитної заборгованості з клієнтів-фізичних осіб шляхом подання до суду відповідних заяв.
Про це йдеться в листі Нацбанку, текст якого має в своєму розпорядженні РБК-Україна.
Нацбанк зазначає, що згідно зі статтею 151 Цивільного-процесуального кодексу України суд за заявою осіб, що беруть участь у справі, може прийняти заходи забезпечення позову, зокрема, шляхом постанови про заборону здійснювати певні дії (тимчасово обмежити особу (боржника) в праві виїзду за межі України). Відповідно до статті 153 Цивільно-процесуального кодексу України постанова про забезпечення позову виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень.
НБУ також підкреслює, що тимчасове обмеження громадян України в праві виїзду за кордон в разі невиконання ними кредитних зобов'язань здійснюється за рішенням суду або постановою прокурора, прийнятою на підставі статті 98-1 Карно-процесуального кодексу України. При цьому Нацбанк звертає увагу, що згідно зі статтею 2 закону "З виконавчого провадження" примусове виконання рішень в Україні, зокрема судових рішень, покладається на Державну виконавчу службу України.
У випадку виконання боржником відповідних зобов'язань і у зв'язку із закінченням виконавчого подання на підставі пункту 8 частини 1 статті 37 закону "Про виконавче провадження", державний виконавець виносить відповідну постанову про закінчення виконавчого провадження, копія якого підлягає обов'язковому наданню до адміністрації Державної прикордонної служби України для своєчасного зняття особи (боржника) з контролю.
У випадку прийняття судами України рішень про тимчасове обмеження осіб (боржників) в праві виїзду за межі України, у тому числі за ініціативою банків, забезпечення виконання таких судових рішень покладається на органи державної виконавчої служби України у вищезазначеному порядку. В разі порушення кримінальної справи відносно особи, яка має невиконані кредитні зобов'язання перед банком, і винесення прокурором постанови про заборону такій особі виїжджати за межі України до закінчення досудового розслідування, органи Державної прикордонної служби України на підставі статті 25 Карно-процесуального кодексу України зобов'язані забезпечити виконання такої постанови.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас