ВР відмовилась запровадити відкриті списки кандидатів на місцевих виборах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР відмовилась запровадити відкриті списки кандидатів на місцевих виборах

Казна та Політика
518
Верховна Рада України відхилила законопроект №1458 "Про внесення змін до деяких законів України відносно виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад і міських голів (про особливості формування територіальних виборчих комісій, впровадження відкритих списків кандидатів в депутати Верховної Ради АРК і місцевих рад)". За ухвалення законопроекту проголосували 173 депутати із 436 зареєстрованих у залі. За направлення проекту закону на повторне перше читання проголосували 188 парламентарів.
Законопроектом пропонувалися зміни виборчої системи, яка застосовується під час виборів депутатів ВР АРК і на тих місцевих виборах, які відбуваються в даний час за пропорційною виборчою системою. Зокрема, проектом було передбачено: впровадження відкритих списків, яке дозволить виборцеві проголосувати як за весь список, так і за конкретних кандидатів включених до виборчих списків місцевої організації політичної партії (блоку); новий порядок формування територіальних комісій; збільшення прохідного бар'єру для політичних партій (блоків) з 3% до 7%; нові принципи визначення результатів виборів депутатів, а також низка інших положень.
Нагадаємо, що в Україні після проведення політичної реформи відбувся перехід від змішаної системи до пропорційної системи закритих списків. Так, 25 березня 2004 р. ухвалений новий Закон "Про вибори народних депутатів України". Згідно із законом, вибори депутатів здійснюються за пропорційною системою: депутати обираються за виборчими списками кандидатів в депутати від політичних партій, виборчих блоків політичних партій в багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі.
Крім того, зміни відбулися і на рівні виборів в органи місцевої самоврядності: всі депутати на рівні Верховної Ради Автономної Республіки Криму, обласних, міських рад міст Києва і Севастополя, районних, районних міських рад в містах Києві і Севастополь, обираються за пропорційною виборчою системою. Ці зміни були внесені до виборчої системи України Законом України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Криму, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів" від 6 квітня в 2004 р. Лише депутати сільських і селищних рад тепер обираються за мажоритарною системою відносної більшості.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас