Ринок акцій РФ почав листопад зі зростання на сильних даних про світове промвиробництво — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ почав листопад зі зростання на сильних даних про світове промвиробництво

Фондовий ринок
120
Ринок акцій РФ почав листопад зі зростання більшості ліквідних паперів разом зі світовими фондовими майданчиками і нафтою на сильних даних про промвиробництво в Китаї, Європі і США за жовтень; індекс ММВБ перевищив 1260 пунктів.
За підсумками торгів у понеділок індекс ММВБ виріс до 1266,3 пункту (+2,35%, вранці індекс падав до 1214 пунктів), індекс РТС піднявся до 1357,06 пункту (+0,63%), ціни більшості blue chips на біржах зросли на 0,7-4,1%.
Ф'ючерс на індекс РТС знизився на 14,1 пункту до базового активу, що свідчить про помірно негативні очікування гравців.
На ФБ ММВБ подорожчали акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (+2,9%), ВТБ (РТС: VTBR) (+1,9%), "Лукойлу" (РТС: LKOH) (+0,7%), "Норнікелю" (РТС: GMKN) (+2,2%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (+1,6%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (+4,1%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (+3,5%), "Татнафти" (РТС: TATN) (+4%), Сбербанку Росії (РТС: SBER) (+2,9%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (+3,3%).
На світових фондових майданчиках в кінці минулого тижня переважало падіння, але в понеділок ситуація дещо покращилась. Європейські індекси зросли в межах 1% (індекс FTSE додав 0,9%), також підйом індикаторів відзначався на початку торгів у США (індекс S&P 500 виріс на 1,1%).
Підтримку світовим ринкам надали дані фірми Markit Economics про промвиробництво в Європі, яке зросло в жовтні вперше за 17 місяців, що ще раз підтверджує поліпшення економічної ситуації в регіоні.
Індекс менеджерів закупівель (PMI) зріс минулого місяця до 50,7 пункту з 49,3 пункту у вересні. Значення індикатора вище 50 означає зростання обсягів випуску продукції. Востаннє показник перевищував 50 пунктів у травні 2008 року.
Увечері вийшли сильні дані про промвиробництво в США: індекс виробничої активності ISM Manufacturing в жовтні зріс до 55,7 пункту з 52,6 пункту місяцем раніше, експерти чекали зростання до 53 пунктів.
Краще за очікування також виявилися дані про промислове виробництво в Китаї, зростання якого в жовтні прискорилося до максимального за останні півтора роки рівня: індекс менеджерів закупівель, що розраховується банком HSBC, піднявся до 55,4 пункту з 55 пунктів у вересні і 55,1 пункту місяцем раніше.
На світовій статистиці по промвиробництву також вгору скоректувалася нафта: ціна грудневих ф'ючерсних контрактів на нафту марки WTI в понеділок склала $78,01 за барель (+1,3%).
Минулої п'ятниці нафта WTI подешевшала до мінімуму двох тижнів: за підсумками торгів у Нью-Йорку грудневий ф'ючерс впав на 3,6% - до $77 за барель (за тиждень ціни знизилися на 4,4%).
Як відзначає начальник відділу акцій ІФ "Олма" Дмитро Кулаков, торги в понеділок відкрилися з невеликим розривом вниз, але протягом дня по більшості високоліквідних паперів спостерігалося підвищення. "Ключовою новиною для ринку стали дані по економіці Китаю - обсяги промвиробництва в жовтні зростали темпами, рекордними за півтора роки. Ознаки економічного підйому в КНР завжди сприймаються як благо для сировинних ринків, а значить, і для російського ринку акцій. Проте підйом поки не набув стійкого характеру - для повного спокою покупцям не вистачає запевнень ФРС США в збереженні надм'якої грошової політики протягом тривалого часу. Дії трейдерів можуть прийняти більш осмислений характер після виходу коментаря ФРС, тобто після 4 листопада", - вважає він.
За словами аналітика ВТБ 24 (РТС: GUTB) Станіслава Клещова, позначка 1230 пунктів по індексу ММВБ встояла як підтримка, опір, як і раніше, перебуває на 1310 пунктах.
Відштовхнувшись від рівня підтримки вранці, ринок вдень відскочив вгору, проте чи зможе відскік перетворитися на розворот і тим самим обмежити корекцію на російському ринку акцій, стане зрозуміло лише в кінці тижня.
"До засіданні ФРС США, яке відбудеться в середу, ми не побачимо нових масштабних продажів на ринку. Швидше за все, як це вже не раз бувало, перед засіданням ФРС активність торгів на фінансових ринках буде зниженою, а по основних фондових індикаторах не спостерігатиметься проривів ключових рівнів підтримки і опору. Перерва в роботі російських бірж у середині тижня надасть додаткову стримуючу дію на спекулянтів", - вважає Клещов.
Аналітик компанії "Атон" Наталія Вигодіна також вважає, що на даний момент найбільш значущою підтримкою для індексу ММВБ є рівень 1230 пунктів, пробивши який індекс ММВБ продовжить зниження в район 1180 пунктів, а далі - до 1110 пунктів. Найближчий опір розташований на позначках 1260 пунктів і 1290 пунктів.
Начальник відділу аналізу ринку акцій ІК "Велес Капітал" Ілля Федотов відзначає, що російські акції серйозно подешевшали за минулий тиждень, тому перспективи подальшого падіння в короткостроковій перспективі вже не такі очевидні.
Як відзначає аналітик ІК "Фінанс-інвест" Станіслав Савінов, після уранішнього відкоту цін акцій нижче за мінімальні рівні четверга (до виходу сильної статистики про ВВП США за третій квартал) частина гравців вважала за краще закрити "короткі позиції" в очікуванні побачити відскік вгору. Надії на відскік підігрівалися очікуваннями сприятливих даних по діловій активності у виробничій сфері США, які не розчарували інвесторів. В цілому на вірогідність продовження в перспективі низхідної тенденції указує відчутна кількість чинників, тому після вичерпання майбутнього відскоку вгору, ймовірно, варто остаточно закрити всі середньострокові "лонги", кому раніше через різні причини цього зробити не вдалося, вважає він.
У свою чергу, начальник аналітичного відділу ФЦ "Інфіна" Олександр Іваніщев вважає, що в першій половині листопада індекс ММВБ може опуститися до рівня 1145 і навіть впасти до 1060 пунктів.
"Кінцівка минулого тижня принесла розчарування "бикам": надії на організацію відскоку і збереження липневого висхідного тренда обвалилися остаточно. Індекс ММВБ після серії з трьох білих свічок закрився тижневим зниженням на 9,4%. Модельний індикатор нетто-об'єм позицій по індексу ММВБ (з горизонтом місяць) однозначно указує на виведення коштів, що набирає силу, з ринку. При цьому виявилася зламана висхідна тенденція, що бере початок в березні цього року. Таким чином, перед "ведмедями" відкривається широкий оперативний простір для контрдій", - вважає він.
На світових фондових майданчиках ейфорія, пов'язана з виходом економіки США з рецесії, захлинулася банальною фіксацією прибутку по факту. Очевидно, в цьому випадку корекція на російському ринку акцій може бути продовжена і далі. Мета "ведмедів" - вивести биків на "стопи". В зв'язку з цим критичним може бути зниження індексу ММВБ на 3-4% нижче за рівень 1193 пункти. У першій половині листопада ми чекаємо можливі цілі зниження індексу ММВБ до рівнів 1145 і навіть 1060 пунктів, тобто ринок може повернутися до рівнів кінця літа, вважає Іванищев.
Індекси в США впали минулої п'ятниці на слабкій статистиці, завершивши тиждень максимальним падінням з травня. Витрати населення США у вересні знизилися вперше за останні п'ять місяців - на 0,5%, доходи американців не змінилися, ці дані збіглися з прогнозами аналітиків.
Крім того, індекс довіри споживачів в США, що розраховується економістами університету Мічігану, в жовтні знизився до 70,6 пункту з 73,5 пункту місяцем раніше.
Опубліковані статдані, а також новини про банкротство американського банку CIT Group підсилили сумніви інвесторів у тривалості відновлення економіки.
В понеділок банк CIT Group подав позов до суду про добровільне банкротство, щоб понизити свою величезну заборгованість, повідомило агентство Bloomberg. Згідно з позовом CIT, активи банку складають $71 млрд, борги - $64,9 млрд.
Банк, банкротство якого стане п'ятим найбільшим в історії США, протягом місяців намагався реструктурувати борги, в результаті він отримав підтримку власників облігацій для проведення швидкої процедури банкротства. Передбачається, що CIT в умовах банкротства продовжить нормальну роботу.
В 2010 році банк повинен погасити борги на $9,14 млрд. Він має намір обміняти облігації на $30 млрд на нові папери і акції.
CIT через кризу і зниження рейтингів втратив доступ до ринків капіталу, він також не зміг переконати владу надати гарантії по його зобов'язаннях, оскільки не є системоутворюючим.
На фондових майданчиках Азіатсько-Тихоокеанського регіону в понеділок переважало зниження індексів через ослаблення цін на сировину і скорочення споживчих витрат в США.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ в понеділок лідерами зростання сталі акції "Аптечної мережі 36.6" (РТС: APTK) (+5,5%), "Магнітогорського металургійного комбінату" (РТС: MAGN) (+4,9%), "Новолипецького металургійного комбінату" (РТС: NLMK) (+4,7%), ТГК-1 (РТС: TGKA) (+4,4%).
Подешевшали папери "КаМАЗу" (РТС: KMAZ) (-7,5%), "МРСК Центру і Приволжя" (РТС: MRKP) (-2,8%), "Соллерсу" (РТС: SVAV) (-2,7%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $6,971 млн, в секції RTS Standard оборот досяг $286,972 млн, на ФБ ММВБ обсяг операцій перевищив 71,192 млрд рублів (лідери - звичайні акції бербанку - 25,58 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас