США втратили дев'ять банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США втратили дев'ять банків

Казна та Політика
4007
Федеральна корпорація страхування банківських вкладів США (FDIC) в п'ятницю закрила крупний лос-анджелеський банк California National і ще вісім менш значних банків, що входили до холдингу Чикаго FBOP.
В США закрито дев'ять банків, які сумарно мали 153 відділення в Каліфорнії, Техасі, Аризоні та Іллінойсі, володіли сукупними активами у розмірі $19,4 млрд., у тому числі депозитами на суму $15,4 млрд. Три чверті операцій банківського холдингу FBOP припадало на позики девелоперам, а також на операції з комерційною нерухомістю. З 2000 р. холдингу удалося потроїти активи, проте в ході іпотечної кризи багато американців виявилися не в змозі платити за рахунками, що призвело банки до краху.
Головною помилкою FBOP було інвестування $855 млн. в привілейовані акції американських іпотечних агентств Fannie Mae і Freddie Mac, які у вересні 2008 р. знецінилися, загнавши банки до фінансової ями. Холдинг безуспішно намагався отримати допомогу держави в рамках програми порятунку проблемних активів загальною вартістю в $700 млрд., а також працював над залученням $750 млн. від приватних інвесторів, але виявився не в змозі погодити з регуляторами план поповнення капіталу до крайнього терміну - минулої п'ятниці.
"Я так пишаюся організацією, яку ви допомогли вирости, і я буду завжди з вдячністю згадувати ту роботу, що ви виконали. Прошу вибачення, що нашу структуру спіткав такий кінець", - написав у зверненні до співробітників власник FBOP мільярдер Майкл Келлі.
Активи закритих банків пана Келлі оцінною вартістю $14,4 млрд. погодився прийняти на свій баланс банківський холдинг US Bancorp, що має привілейоване положення в американській фінансовій системі за рахунок своєї активної співпраці з федеральною владою. Всі 153 відділення дев'яти закритих в п'ятницю банків в понеділок відкриються під новою вивіскою і продовжать роботу як відділення US Bancorp. Страховики FDIC оцінюють свої втрати, пов'язані з цим перекладом активів, у $2,5 млрд.
"Транзакція, що відбулась, відповідає нашій стратегії зростання за рахунок придбань з низьким ризиком, яка була озвучена багато разів у минулому. Поглинання активів FBOP - ефективний спосіб збільшення нашого капіталу і клієнтської бази", - заявив віце-голова правління US Bancorp Рік Хартнек.
Кількість закритих владою США банків в 2009 р. сягнула 115. Причинами ліквідації найчастіше стають масові неповернення іпотечних і споживчих кредитів. Для порівняння - торік закрилися 25 банків, В 2007 р. - до початку кризи - таких банків було лише три.
У міру зростання безробіття в США і, отже, падіння платоспроможності населення проблеми фінансової системи зростають. Кількість банків в чорному списку FDIC на початок третього кварталу підскочила до 416 з 305 на початку 2009 р. Згідно зі статистикою регуляторів, 13% банків з цього списку припиняють свою діяльність.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас