Україна формально вийшла із рецесії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна формально вийшла із рецесії

Казна та Політика
4490
Протягом II і III кварталів український ВВП демонструє стійке зростання. Про це повідомляє газета "Дело", посилаючись на дані, озвучені виконавчим директором з економічних питань Нацбанку Ігорем Шумило на конференції рейтингового агентства Fitch Ratings.
За розрахунками економістів НБУ, український ВВП, вироблений в II кварталі 2009 року, виявився на 4,5% більше, ніж в I кварталі цього ж року. За липень-вересень в Україні виробили товарів і послуг ще на 3,7% більше, ніж в II кварталі (оцінки Нацбанку). Причому ці дані вже відкоректовані на чинник сезонності та інфляції, тобто відображають зміну реального ВВП.
Згідно із міжнародною практикою, зростання ВВП впродовж двох кварталів свідчить про завершення рецесії в економіці країни. Наприклад, після того, як 29 жовтня міністерство торгівлі США оголосило про зростання ВВП країни в III кварталі на 3,5% відносно попереднього, більшість експертів констатували завершення рецесії в найбільшій економіці світу.
Однак ніхто з вітчизняних експертів не береться стверджувати, що рецесія в українській економіці завершилася. "Зростання в II і III кварталах в першу чергу обумовлене обвальним падінням ВВП в IV кварталі 2008 року (на 10,2% в порівнянні з III кварталом) і в I кварталі 2009 року (майже на 13%). А про остаточне завершення кризи можна буде говорити лише тоді, коли економіка повернеться на докризові рівні (для цього необхідне зростання ще на 15%)", - заявив Ігор Шумило.
З банкіром погоджуються і макроекономісти. "Зростання на 4 і 3% після більш ніж 20%-го падіння, швидше, може свідчити про те, що економіка досягла дна і незабаром може почати відновлюватися. Деяке пожвавлення економічних процесів у нас вже спостерігається, але в цілому українська економіка як і раніше залишається в досить депресивному стані", - додає заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жалило.
Прогнози на IV квартал 2009 року відносно ВВП у економістів досить райдужні. Майже всі вони упевнені, що обсяги вироблених товарів і наданих послуг виявляться вищими, ніж за попередні три місяці. "Традиційно українська економіка демонструє зростання в IV кварталі в порівнянні з попередніми періодами. Я чекаю, що локомотивами зростання в останні три місяці 2009 року стануть харчова і легка промисловість, а також транспортний сектор і торгівля", - говорить Ярослав Жалило.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас