Російський уряд знайшов гроші на перепис населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський уряд знайшов гроші на перепис населення

Казна та Політика
154
Всеросійський перепис населення, запланований на 2010 рік, але відкладений через бюджетну кризу, відбудеться в намічені раніше терміни. Володимир Путін заявив, що уряд не відмовляється від фінансування перепису і виділить необхідні 10,5 млрд руб. в 2010 році. Глава Росстату Володимир Соколін виграв боротьбу за перепис ціною своєї відставки, про яку він вже публічно оголосив, пише газета "Коммерсант'".
В п'ятницю прем'єр-міністр Володимир Путін на зустрічі з "Єдиною Росією" повідомив про рішення уряду профінансувати перепис за рахунок перерозподілу бюджетних асигнувань, виділивши на нього 10,5 млрд руб. З 18 млрд руб., які потрібні на організацію і проведення перепису в цілому, включаючи обробку даних і підбиття підсумків, найбільші витрати передбачені в 2010 році на зарплату переписувачам. До рішення про скасування перепису на його підготовку вже витратили 2 млрд руб.
Заступник глави Росстату Костянтин Лайкам підтвердив, що відомство отримало документ з Мінфіну про збільшення витрат Росстату в 2010 році на 10,5 млрд руб. "Значить, гроші все-таки знайшлися. З цього ми робимо висновок, що перепис все-таки відбудеться. І ми починаємо до нього готуватися", - заявив Лайкам.
Вперше про перенесення перепису 2010 року заговорили весною 2009 року. Головну причину - фінансову кризу, через яку перепис вирішено було перенести на 2013 рік, - вже у вересні назвав заступник глави Росстату Олександр Сурінов, посилаючись на рішення президента Дмитра Медвєдєва. У Білому домі, у свою чергу, заявляли, що перепис в 2010 році - "питання не термінове", але при цьому джерело "невиправданих витрат". Зокрема, глава апарату уряду віце-прем'єр Сергій Собянін висловлював думку, що "ці кошти можуть бути направлені на більш першочергові потреби".
Проте, як відзначає газета "Відомості", гроші все-таки знайшлися. Мінфін вже вносить поправки до другого читання бюджету в Держдумі, в їх числі - 10,5 млрд руб. на перепис, підтвердив виданню чиновник відомства. "Ми вже відправили до Мінфіну кошторис проекту", - заявив заступник керівника Росстату Олександр Сурінов.
Витрати на перепис вимагали в 2010 р. близько 10 млрд рую. (всього - 18 млрд руб.), в бюджеті-2009 на проведення статобстежень і переписів було закладено трохи більше 3 млрд руб., в квітні обсяг був скорочений до 2,4 млрд руб. Зайвого на перепис не додали, просто відновили витрати з урахуванням скороченого в 2009 р., пояснює співробітник Мінфіну: "Прийнято політичне рішення". Головний аргумент - перепис необхідний уряду для прийняття рішень про соціально-економічний розвиток, аргументував рішення уряду прес-секретар прем'єра Дмитро Пєсков.
Експерти називають це рішення "величезним виграшем", оскільки інформації перепису потребують Мінекономіки, Мінздрав та інші міністерства.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас