парламент оцінить рейтинги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

парламент оцінить рейтинги

Казна та Політика
345
В парламенті зареєстровано законопроект про відміну монополії на ринку рейтингових послуг. Документ пропонує відмовитися від існуючої схеми роботи уповноваженого агентства і ввести ліцензування всіх агентств, що існують на ринку. При цьому страхові компанії і пенсійні фонди отримають право інвестувати в активи без рейтингу. Експерти вважають, що ухвалення закону майже не змінить ринок рейтингових послуг.
В п'ятницю Верховна Рада оприлюднила на сайті текст законопроекту №5288 "Про внесення змін до деяких законів (відносно кредитних рейтингів)". Його автор депутат Ігор Лисов (Партія регіонів) запропонував визнати рейтингування одним з видів діяльності на фондовому ринку і, відповідно, зобов'язати Держкомісію з цінних паперів і фондового ринку ліцензувати рейтингові агентства (РА). Зараз немає формальних вимог до РА. Регулюється лише діяльність уповноваженого РА, яке має право привласнювати обов'язкові рейтинги (зараз - "Кредит-рейтинг"). Проект закону передбачає відмову від уповноваженого РА. Зміни, на думку президента "Кредит-рейтингу" Станіслава Дубка, підвищать конкуренцію на ринку.
Невеликі агентства також підтримують документ сподіваючись на демонополізацію ринку. Директор РА "Експерт-рейтинг" Володимир Духненко розповів, що надання рейтингових послуг одним уповноваженим агентством призвело до зростання вартості послуг на тлі зниження їх якості. "Ми з 2007 року, коли проводився конкурс на уповноважене агентство, судимося з 'Кредит-рейтингом'. Тоді конкурс був зірваний, оскільки його заблокували близькі до агентства структури", - додав він.
Втім, Дубко побоюється, що комісія встановить низькі вимоги для отримання ліцензії, що дозволить створювати агентства з метою привласнення "дружнім" компаніям завищених оцінок. "Криза показала, наскільки погано працюють рейтингові агентства, тому держава повинна дуже жорстко їх контролювати, - вважає член комітету Ради з питань фінансів та банківської діяльності Юрій Полунєєв (БЮТ).- Монополію необхідно відміняти вже давно, але я сумніваюся, що в країні існують агентства, здатні конкурувати з 'Кредит-рейтингом'".
Крім того, із законів "Про страхування" і "Про недержавне пенсійне забезпечення" запропоновано вилучити вимогу до страхових компаній і недержавних пенсійних фондів зберігати резерви і активи лише на депозитах тих банків і в цінних паперах тих компаній, які мають інвестиційний кредитний рейтинг за національною шкалою. Ці зміни торкнуться значного обсягу коштів. За даними Держфінпослуг, на 1 липня 2009 року з 9,6 млрд грн. страхових резервів на банківські депозити припало 32,6% коштів, або 2,8 млрд грн.; з 734 млн грн. активів недержавних пенсійних фондів на рахівницях в банках було розміщено 46%, або 338 млн грн.
Віце-президент групи АХА в Україні Андрій Перетяжко стверджує, що багато страховиків і так не виконували норму закону, оскільки надійні банки часто не мали рейтингу за українською шкалою. "Документом де-юре хочуть закріпити ситуацію, яка існує де-факто", - вважає Перетяжко. Реальні послаблення отримають компанії з управління активами. "Компанії, що управляють, зможуть вкладати в інструменти, які забезпечать вищу прибутковість. Зараз обмеження дуже серйозні", - говорить директор КУА "Трійка Діалог Україна" Олександр Панченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас