"Ъ": Бюджету запропонували швидку допомогу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Бюджету запропонували швидку допомогу

Кредит&Депозит
952
Європейська комісія рекомендувала Раді ЄС виділити Україні в 2010 році дві позики на покриття бюджетного дефіциту на загальну суму 500 млн євро. Кошти виділятимуться за рахунок ресурсів європейських банків за умови виконання вимог програми співпраці України з Міжнародним валютним фондом (МВФ). У зв'язку з цим експерти сумніваються в своєчасному отриманні кредиту.
Європейська комісія (ЄК) в п'ятницю повідомила, що 29 жовтня прийняла рішення рекомендувати Раді ЄС виділити Україні макрофінансову допомогу у вигляді кредиту на 500 млн євро. "Допомога надаватиметься для підтримки реалізації програми, погодженої українським урядом з МВФ, за умови її виконання. Вона доповнює фінансову допомогу, вже надану фондом Україні", - говориться в заяві ЄК.
Кредит, видачу якого необхідно буде погоджувати з Європарламентом, доповнить ресурси, що надаються ЄС в рамках Європейського інструменту сусідства і партнерства. Такі позики, за словами представників ЄК, є антикризовим інструментом ЄС, яким можуть скористатися країни-сусіди (Україна, Білорусь, Молдова, балканські і закавказькі країни). Допомогу у розмірі 200 млн євро вже надано Сербії. Раніше Європейський союз надавав допомогу лише країнам-членам.
Ставку кредиту не розголошують, але вказується, що видача позики здійснюється за допомогою ринкових кредитів ЄС, а країни-сусіди отримують кошти на "подібних фінансових умовах". Виділення Україні позики планується здійснити у вигляді двох траншів за підсумками виконання умов програми.
Джерело, близьке до ЄК, повідомило, що перший транш кредиту планується виділити на початку 2010 року. ЄС братиме кошти в Європейського банку реконструкції і розвитку і Європейського інвестиційного банку. Цільове витрачання не передбачене - гроші підуть на покриття дефіциту бюджету.
Інформація про рішення Єврокомісії з'явилася в день підписання президентом Віктором Ющенком закону, що ставить під загрозу подальшу співпрацю України з МВФ, від якого залежить здобуття європейської допомоги. Втім, за словами джерела, вимога про продовження співпраці України з МВФ може бути скасована. Остаточне рішення прийме Рада міністрів ЄС на одному з найближчих засідань.
Якщо Україна отримає позику ЄС в повному обсязі, це дозволить частково покрити дефіцит держбюджету. Світовий банк прогнозує дефіцит держбюджету в 2010 році на рівні 4% від ВВП (41,3 млрд грн.), тоді як сума кредиту (за нинішнім офіційним курсом Нацбанку) становить всього 5,91 млрд грн. Отримання цієї позики важливе в короткостроковій перспективі - на початку 2010 року кредит дозволить покрити бюджетний дефіцит в разі зниження податкових платежів.
"Практика збору податків наперед може дозволити уряду закрити питання з нинішнім бюджетним роком, але на початку 2010 року можливі проблеми - навіть з виплатою соціальних платежів. У цьому контексті кредит ЄС буде необхідний", - відзначає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.
Експерти визнають, що доля кредиту ЄС все ж залежатиме від позиції МВФ, який погрожує припинити фінансування України. "Більшість кредиторів орієнтуються на МВФ. Якщо фонд заявить про заморожування кредитної програми для України, від кредитування відмовляться всі інші", - відзначив аналітик ІК Concorde Capital Микита Михайличенко. "В будь-якому разі ключовим залишається питання відміни підвищення соціальних стандартів. ЄС не стане видавати кредити країні з настільки нестабільною фінансовою системою. Тому можливі затримки з виділенням Україні цього кредиту", - сказав Юрчишин.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас