"Ъ": Капітал на всі сто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Капітал на всі сто

Валюта
882
Агентство Fitch підрахувало, що українським банкам потрібно збільшити капітали ще на 100 млрд грн. У Нацбанку відзначають, що сума докапіталізації може бути оцінена лише після додаткової діагностики установ. Банкіри погоджуються, що в 2010 році їм потрібно буде збільшити статутні фонди на суму у декілька разів більшу, ніж цього року, тому сподіваються, що ситуація з поверненням проблемних кредитів покращиться.
Директор підрозділу з фінансових організацій рейтингового агентства Fitch Ольга Ігнатьєва в п'ятницю заявила, що українським банкам необхідне докапіталізувати ще не менше ніж на 100 млрд грн. Це дозволить кредитним установам покрити збитки від формування резервів і списання безнадійних боргів. "Ми чекаємо 40% проблемної заборгованості (прогноз зроблений на основі даних липня), обсяг безнадійних втрат - 28% кредитів банківського сектора", - сказала експерт, відзначивши, що для відродження кредитування адекватність капіталу банків повинна збільшитися з 10% до 14%.
Зазначений об'єм капіталу у декілька разів більший того, котрий акціонери банків вливають до своїх установ в поточному році. За даними НБУ, за січень-жовтень статутні капітали банків збільшилися на 21,9 млрд грн., до 104,4 млрд грн. З них приріст капіталів державних і рекапіталізованих банків склав 12,1 млрд грн. При цьому власний капітал всієї системи зменшився на 1,3 млрд грн., до 118 млрд грн.
Голова дирекції з банківського регулювання і нагляду Нацбанку Василь Пасичник доки не підтримує оцінку Fitch розмірів докапіталізації і зростання нормативу адекватності капіталу, вважаючи, що ці показники варіюватимуться залежно від розвитку економічної ситуації. Його заступник Руслан Гриценко повідомив, що НБУ вирішив зобов'язати банки доручити аудиторам провести чергову діагностику кредитних портфелів, яка дозволить визначити рівень докапіталізації. "Практично кожна виїзна перевірка банку закінчується вимогою доформування резервів, - пояснив Гриценко.- Звичайно, є банки, з якими переговори про докапіталізацію просуваються менш успішно".
Стрес-аналіз, який банки I і II груп пройшли в кінці 2008-му початку 2009 років, показував необхідність в капіталі на 24,7 млрд грн. Ще до 2 млрд грн. було потрібно банкам III і IV груп. 30 жовтня Нацбанк повідомив, що сума докапіталізації з 56 банків становить 31,32 млрд грн. Установам I і II груп не вистачає 9,809 млрд грн., а банкам III і IV груп - 1,182 млрд грн. "Під 1/3 втрат, яких зазнають банки, вже сформовані резерви, ще 1/3 покривається капіталами банків і ще 1/3 системі належить відновлювати протягом найближчих двох років, - заявив Руслан Гриценко.- У зв'язку з цим МВФ чекає від НБУ активних заходів щодо чищення банківської системи, аби ми прибирали з системи всі неплатоспроможні банки".
Банкіри згодні, що резерви і капітал варто нарощувати активніше. "Fitch правильно оцінює ризики. Якщо зі всього об'єму збільшення капіталу системи п'ята частина - докапіталізація лише нашого банку, це не нормально, - відзначив перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін.- Акціонерам доведеться вкладати більше грошей, ніж цього року. Іншого виходу у них не буде, оскільки вони (іноземні акціонери) не захочуть закривати бізнес в цій країні". В українських акціонерів банків таких можливостей менше. "Це нереальні цифри, тому що такого обсягу коштів бізнес дати не зможе", - стверджує заступник голови правління банку "Фінанси і Кредит" Сергій Борисов. Тому акціонери намагатимуться залучати субординовані борги і сподіватися на поліпшення платежів з кредитів, особливо після початку публікації списків "поганих" позичальників банків. "Можливо, ситуація з кредитами, які зараз вважаються безнадійними, дещо стабілізується", - прогнозує Борисов.
Звертатись банкам знадобиться і до Кабміну - в проекті бюджету на 2010 рік на підтримку кредитних установ закладено 55 млрд грн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас