Експерт: Високі ставки ОВДП є індикатором критичного стану українського бюджету, можливий внутрішній дефолт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Високі ставки ОВДП є індикатором критичного стану українського бюджету, можливий внутрішній дефолт

Казна та Політика
562
Високі ставки облігацій внутрішньої державної позики (до 29,5% річних) є індикатором критичного стану українського бюджету, вважає старший економіст інвестгрупи "Сократ" Михайло Сальников.
"При існуючій бюджетній політиці і політиці накопичення внутрішнього боргу, вірогідним сценарієм в 2010 році буде дефолт із внутрішніх зобов'язань", - вважає він.
За словами Сальникова, бюджетна політика країни на 2009 рік не була адаптована до умов кризи: замість орієнтування на стимуляцію інвестиційного попиту шляхом збільшення державних витрат, бюджет-2009 був бюджетом "проїдання", що недивно для передвиборного року.
Експерт вважає, що рефінансування внутрішнього боргу за рахунок зовнішніх запозичень маловірогідне. "Допомога Міжнародного валютного фонду буде практично вичерпана, а альтернативних джерел запозичення ми, в даний момент, не бачимо", - пояснив Сальників.
З іншого боку, рефінансування за рахунок внутрішніх запозичень можливе, але при поточній гривневій ліквідності і ставках ОВДП на рівні 25-30% подібне рефінансування економічно недоцільне, повідомив Сальників.
Сальников підкреслив, що рефінансування за рахунок емісії ОВДП може статися лише на тлі збільшення грошових агрегатів, що, найімовірніше, призведе до девальвації гривні.
За його прогнозами, держава може оголосити дефолт із внутрішніх зобов'язань, що приведе до катастрофічного падіння інвестиційної привабливості України і матиме надзвичайно негативний довгостроковий ефект як для ринку капіталу, так і для перспектив національної валюти.
Як повідомлялося, Мінфін на первинних аукціонах 27 жовтня підвищив максимальну ставку прибутковості з ОВДП до 29,5% річних, що дозволило йому збільшити обсяги продажів до 1,25 млрд грн. В цілому средньозважена прибутковість розміщених 27 жовтня ОВДП склала 27,7% річних при средньозваженому терміні звернення 13,2 місяця, тоді як тижнем раніше ці показники складали відповідно 25,24% річних і 12,3 місяця, ще тижнем раніше - 22,67% річних і 7,4 місяця.
Джерело в керівництві Національного банку України оцінило агентству "Інтерфакс-Україна" рівні доходності на первинних аукціонах як неадекватні ситуації на ринку.
На думку аналітиків інвестиційної компанії "Аструм Інвестмент Менеджмент", уряд пішов на безпрецедентний рівень прибутковості для того, щоб залучити кошти, необхідні для рефінансування раніше притягнених коротких випусків ОВДП.
Вони вважають, що в листопаді інвестори вже не зможуть розраховувати на подібний рівень прибутковості, яка знизиться до 23%-25% річних разом з падінням обсягів продажів.
В той же час в "Аструм Інвестмент Менеджмент" відзначили, що в результаті останніх декількох аукціонів уряд створив черговий піковий період погашення, що припадає на квітень 2010 року, коли Мінфіну буде необхідно виплатити ОВДП на 2,5 млрд грн. протягом 14 днів.
Держбюджет передбачає продаж ОВДП в поточному році на 26 млрд грн. (без врахування випуску держоблігацій в рамках схем капіталізації державних і інших комерційних банків). З початку року Мінфін отримав від їх розміщення 16,19 млрд грн..
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас