Подайте на зарплату — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Подайте на зарплату

Казна та Політика
3707
Своїм вчорашнім рішенням уряд одночасно розписався в нездатності повноцінно профінансувати виплату зарплат з бюджету і легалізував побори з громадян в бюджетних установах. Віднині напівлегальні фінансові потоки, що кокетливо іменуються добродійними внесками, прямуватимуть на зарплати бюджетникам.
Кабмін дозволив бюджетним установам використовувати добродійні внески для виплати зарплат співробітникам. Про це заявив в.о. глави Мінфіну Ігор Уманський після вчорашнього засідання уряду. "Ці гроші можуть бути використані для виконання статутних цілей, у тому числі - і для виплати заробітної плати", - сказав чиновник, відзначивши, що перш за все це стосується установ освіти, культури і охорони здоров'я.
Народний депутат від Партії регіонів Олексій Плотников, який є членом комітету Верховної Ради з економічної політики, коментуючи цю ініціативу уряду, відзначає: дозвіл направляти добродійні внески на зарплати бюджетникам характеризує серйозність проблем, що стоять перед Кабміном у сфері фінансування виплати заробітної плати з бюджету. "Фактично Кабмін легалізував платні послуги з боку, наприклад, медичних установ. Тепер в лікарнях з'являться обов'язкові добродійні внески - стануть платними ті послуги, які мають бути безкоштовними згідно із Конституцією", - констатував депутат.
А його колега по парламентському комітету Дмитро Шлемко (БЮТ) вважає рішення Кабміну позитивним, але при цьому все ж відзначає недостатній рівень законодавчого врегулювання сфери добродійності в нашій країні. "Уряд легалізував те, що насправді існувало давно. Але на своєму наступному засіданні Кабмін повинен затвердити положення про механізм формування і використання потоків добродійних коштів, а найголовніше - встановити контроль над їх витрачанням", - сказав депутат. Він нагадав, що добродійні фонди в лікарнях або в школах існують вже давно, але щонайменші помилки в роботі з залучення коштів з боку загрожували керівникам кримінальною відповідальністю. "Крім того, бюджетні установи можуть стати залежними від своїх спонсорів, які спробують впливати на кадрові розставляння і вирішення інших питань за допомогою держустанов", - говорить Шлемко.
Зазначимо, що Юлія Тимошенко, незважаючи на негативне ставлення Кабміну до прийнятого Верховною Радою закону про підвищення соціальних стандартів, нерідко сама збільшує витратну частину бюджету за рахунок збільшення зарплат працівникам бюджетної сфери. В кінці вересня ц.р. глава уряду доручила проіндексувати заробітну плату бюджетникам відповідно до реального зафіксованого показника інфляції. Причому, за словами Юлії Тимошенко, індексація повинні відбуватися щомісячно. А три дні тому Кабмін, аби підняти зарплати бібліотекарям, урізував загальну суму, передбачену в бюджетах на виплату субсидій по квартплаті. Нарешті, вчора прем'єр пообіцяла підвищити зарплати працівникам освіти на 12,5% з 1 січня незалежно від того, чи буде прийнятий бюджет-2010.
Тиск на уряд з приводу погашення заборгованості із зарплат бюджетникам здійснює і президент Віктор Ющенко. Минулого тижня він публічно занепокоївся зростанням заборгованості із зарплат в серпні. Не дивлячись на деяке зменшення об'ємів заборгованості із заробітної плати в липні, ситуація в серпні погіршилась - заборгованість зросла на 4% і перевищила 1,6 млрд. грн. На думку президента, прем'єр повинна узяти під контроль питання погашення заборгованості на державних промислових підприємствах - оскільки звернення губернаторів до Кабміну, стверджує президент, позитивних результатів не дали. За його підрахунками, борги працівникам суднобудівельного заводу ним. 61 комунара (Миколаїв) виросли на 66% (до 5,1 млн. грн.), а із загального обсягу заборгованості із заробітної плати (111 млн. грн.), що утворилася на кінець вересня в Харківської області, 56% - борг державних підприємств. У інших регіонах країни, як запевняє глава держави, спостерігається подібна тенденція.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас