Moody's: Низька якість управління ризиками залишається істотною проблемою для банків СНД — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's: Низька якість управління ризиками залишається істотною проблемою для банків СНД

Казна та Політика
229
Багато банків СНД не мають чіткого розуміння власного "апетиту до ризику" і часто змішують ролі ради директорів і керівництва банку в області управління ризиками, що негативно позначається на рівні контролю за ризиками з боку ради, показують дані аналізу, проведеного міжнародним рейтинговим агентством Moody's Investors Service.
Як сказано в спеціальному коментарі агентства "Проблеми і практика управління ризиками в банках країн СНД" (Risk Management Challenges and Practices at CIS Banks), Moody's вивчило практику управління ризиками 30 банків Росії, України і Казахстану і виділило основні недоліки по всіх чотирьох критеріях, що оцінюються відповідно до методології оцінки якості управління ризиками: організаційна структура управління ризиками, оцінка ризиків і методи управління ними, а також використовувана інфраструктура і інформаційні системи.
"Moody's відзначає, що в цілому підрозділи, що відповідають за управління ризиками, як правило, не є незалежними і не мають достатніх повноважень для заперечення прийнятих рішень. Зокрема, про це свідчить дуже високий рівень операцій із зв'язаними сторонами", - говорить молодший віце-президент Moody's Анджело Кортезе, один з авторів звіту.
Результати аналізу свідчать про те, що в багатьох банках СНД практика управління ризиками і їх оцінки на вельми скромному рівні в тому, що стосується управління лімітами ризиків і портфельної оцінки ризиків при прийнятті рішень по крупних операціях. Багато банків, наприклад, не встановлюють лімітів ризиків для окремих галузей або географічних регіонів.
"Агентство також відзначає, що слабкий рівень методів і систем управління ризиками часто визначається недоліками систем звітності по ризиках і якістю інформації, що міститься в ній. В результаті багато банків не можуть отримати повне і своєчасне уявлення про свої ризики, - додав Кортезе.
Moody's вважає, що підвищення якості управління ризиками, ймовірно, буде повільним, враховуючи низький рівень корпоративного управління в банках СНД, а також нормативно-правову базу, умови регулювання і практику звітності, які досі відстають від розвиненіших ринків.
"Підвищення авторитету і незалежності керівників ризиками в банках країн СНД буде складним і тривалим завданням, проте Moody's вважає вирішення цієї проблеми дуже важливим для банків СНД", - відзначає Кортезе.
Для досягнення високого рівня управління ризиками необхідно, щоб підрозділ банку, який відповідає за ризик-менеджмент, мав достатні повноваження, щоб піддавати рішення, які приймаються, детальному вивченню. Інші питання підвищення якості управління ризиками не можуть бути ефективно вирішені доти, доки в банку не буде створено ефективний і незалежний підрозділ, що займається управлінням ризиками. Вказані проблеми пояснюють, чому у більшості банків СНД відносно низький бал за чинник "управління ризиками", що враховується при визначенні рейтингу. Ці низькі оцінки продовжують негативно впливати на рейтинги банків регіону", - йдеться в повідомленні агентства.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас