Тимошенко пообіцяла науковцям більше грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко пообіцяла науковцям більше грошей

Казна та Політика
494
Вчорашнє засідання Кабінету міністрів, яке проходило у Великій залі будівлі уряду, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко присвятила проблемам українських науковців. У залі були присутні видні представники Національної академії наук (НАН) України. Втім, вступне слово прем'єра, швидше за все, було розраховане на представників ЗМІ.
"уряд спільними зусиллями з НАН України найближчим часом зможе досягти істотних зрушень в економіці, зберегти і примножити інтелектуальний потенціал українського народу, зайняти гідне місце серед найбільш науково розвинених країн світу, - заявила Юлія Тимошенко. Правда, поліпшення економічної ситуації в країні, за словами прем'єра, настане після президентських виборів - в другому кварталі наступного року".
"Думаю, що після першого кварталу 2010 року ми почнемо повертати ті обсяги виробництва, які мали в докризовий період", - сказала вона.
Президента НАН України Бориса Патона організатори засідання усадили в першому ряду. Проте пані Тимошенко, увійшовши до зали, вирішила пересадити 90-річного ученого в крісло поряд з собою. Зазначимо, окрім безперечного авторитету в наукових колах, пан Патон зараз готується стати довіреною особою кандидата в президенти Юлії Тимошенко. Про це він заявив в кінці минулого тижня. Ця роль для академіка не нова - на виборах 2004 роки Борис Патон був довіреною особою тодішнього прем'єр-міністра Віктора Януковича.
" Спасибі за увагу до науки, активній участь у вирішенні і її проблем і залученні вчених до вирішення найважливіших завдань соціально-економічного розвитку країни", - подякував прем'єру Борис Патон.
Вислухавши президента НАН, пані Тимошенко вручила науковцям почесні грамоти і квіти, а потім запропонувала перейти до обговорення 10 нормативних актів, спрямованих "на підвищення ефективності наукових досліджень і подальший розвиток науково-технічного потенціалу".
Так, згідно із однією із постанов, Кабінет міністрів вирішив виділити із стабілізаційного фонду 37 млн грн. на фінансування інвестиційних проектів низки підприємств оборонно-промислового комплексу, а також авіабудування і машинобудування.
" Є ще декілька важливих напрямів нашої роботи, і вони стосуються питань, пов'язаних із забезпеченням діяльності академії. Один з проектів передбачає збільшення в середньому на 10% посадових окладів окремих співробітників бюджетних наукових установ і організацій і інших наукових установ національної академії", - заявила прем'єр.
Можливо для того, щоб журналісти не пов'язували рішення уряду з президентською виборчою кампанією, міністр праці і соціальної політики Людмила Денисова пояснила представникам ЗМІ, що "в 2008 році зарплати співробітників інститутів НАН України підвищувалися лише тричі, тоді як зарплати співробітників галузевих наукових установ - чотири рази".
"Реалізація постанови вимагає додатково 2 млн 786 тис. грн. на місяць. Кількість осіб, яких це стосується, - 17 тис. Прошу підтримати документ", - запропонувала Людмила Денисова.
"Безумовно, ми підтримаємо", - заявила Юлія Тимошенко.
Варто зазначити, що виконати свою обіцянку уряду буде складна - в січні цього року Конституційний суд вирішив, що Кабінет міністрів не має виняткового права на розробку проектів змін до держбюджету (див. Ъ від 16 січня). Втім, науковці запропонували прем'єру не звертає уваги на це.
"Юліє Володимирівно, у мене є моральне право закликати вас не виконувати рішення Конституційного суду в частині соціальних стандартів або мінімізувати виконання останніх рішень Верховної Ради", - звернувся до глави уряду віце-президент НАН України Валерій Геєць. У відповідь Юлія Тимошенко схвально кивнула.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас