"Ъ": Депозитарії налагодять стосунки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Депозитарії налагодять стосунки

Фондовий ринок
431
Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) затвердила проект змін до положення №999/2006 "Про депозитарну діяльність". Документ має дозволити двом існуючим депозитаріям - НДУ і ВДЦП - проводити взаємний обмін інформацією про цінні папери через систему S.W.I.F.T, яку використовують банківські установи.
Як розповів глава ДКЦПФР Сергій Петрашко, вони змінили норми положення, щоб виконати вимогу цього ж положення про те, що депозитарії мають на договірній основі встановити кореспондентські відносини. "Практично всі перешкоди для встановлення таких відносин зняті. Потрібно тільки, щоб зміни набрали чинності, - відзначив пан Петрашко.
Вони узгоджуватимуться з Держкомпідприємництва, після чого їх передадуть на реєстрацію в Мін'юст. За словами Сергія Петрашка, відкриття депозитаріями перехресних рахунків підсилить конкуренцію між НДУ і ВДЦП.
"Клієнт вибиратиме той депозитарій, у якого дешевше за послугу, краще обслуговування або програмне забезпечення", - сказав чиновник. Поки депозитарії не можуть обмінюватися інформацією, а емітенти, що мають рахунки в двох установах, не можуть відстежувати повний реєстр акціонерів. Кожен з депозитаріїв надає хранителю список акціонерів, який він має.
"Зміни дозволять унеможливити надання двох різних реєстрів акціонерів при проведенні загальних зборів", - додав пан Петрашко. Але одного рішення ДКЦПФР недостатньо для обміну інформацією між депозитаріями, оскільки для встановлення корвідносин потрібнен також ідентичний регламент роботи депозитаріїв.
"Думаю, скоро регламент буде повністю узгоджений", - відзначив Сергій Петрашко, запевнивши, що ДКЦПФР може встановити єдиний регламент для НДУ і ВДЦП. Депозитарії підтримують встановлення корвідносин.
"Ми навіть наполягаємо на цьому вже декілька місяців. Тим більше що не встановлення корвідносин порушує законодавство", - заявив Ъ голова правління НДУ Володимир Ульянов. Такої ж позиції дотримуються і у ВДЦП, проте, за словами в.о. голови правління Юрія Шаповала, зараз ВДЦП розглядає тільки варіант відкриття рахунку ВДЦП в НДУ, але не навпаки.
"Нацдепозитарій виступатиме в ролі реєстратора", - сказав він. За словами пана Шаповала, всього два-три емітенти перевели акції, що перебувають у документарній формі на рахунку в Міжрегіональному фондовому союзі (передав все майно ВДЦП), в бездокументну форму на рахунок в НДУ.
У випадку відкриття перехресних рахунків депозитарії почнуть зниження тарифів для залучення клієнтів. "Якщо один з них почне демпінгувати, всі автоматично перейдуть у другий депозитарій", - вважає виконавчий директор ІК Phoenix Capital Олег Швець. За його словами, зараз тарифи НДУ на 10-20% нижчі, ніж у ВДЦП. Проте після ліквідації Міжрегіонального фондового союзу його правонаступник ВДЦП обслуговує понад 90% ринку цінних паперів.
Микола Максимчук
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас