Європа замислилась над своєю бідністю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа замислилась над своєю бідністю

Казна та Політика
1273
У європейців виявились ті ж самі загальнолюдські проблеми. Найглобальнішою з них для об'єднаної Європи є бідність, показало дослідження європейської служби вивчення громадської думки "Євробарометр".
На похмурість картини вказує те, що в Європейському союзі майже 80 мільйонів громадян, або 16% населення, живуть нижче межі бідності. У них великі проблеми з працевлаштуванням, доступом до освіти, житла, соціального забезпечення і фінансових послуг.
Згідно із визначенням ЄС, людина знаходиться на межі бідності, якщо її прибуток складає менше 60% від середнього рівня в країні проживання.
За даними нового дослідження, опублікованого Єврокомісією, троє з чотирьох європейців (73%) називають бідність найбільш поширеною проблемою в своїх країнах і 89% говорять про те, що національні уряди повинні вжити невідкладних заходів у боротьбі з цією проблемою.
Опитування, представлене Європейською комісією, проводилось з 28 серпня по 17 вересня, під час якого було опитано 27 тисяч громадян ЄС всіх країн-членів європейського співтовариства. Дослідження проведене напередодні 2010 року, який проголошений Європейським роком проти бідності.
Ступінь проблеми варіюється залежно від країни. Найвищий її рівень помічено в трьох нових державах-членах ЄС (всі вони з колишнього соціалістичного табору). У Угорщині на цю проблему вказує 96% громадян, в Болгарія - 92%, в Румунії - 90%.
Старожили ЄС менш схильні драматизувати ситуацію. На те, що є така проблема, вказує лише 31% громадян Данії, 34% населення Кіпру і 37% шведів.
Найбільш широко поширеними розумінням причин бідності є високий рівень безробіття (52%) і незадовільна заробітна плата, далі йдуть недостатні соціальні преференції і пенсії (29%), а також надмірна вартість життя (26%).
"Особистісними" причинами бідності названі недостатність освіти, навчання або уміння (37%), "спадкова" бідність (25%) і згубні звички (23%).
Більше половини європейців (56%) вірять, що до найбільшого ризику бідності схильні безробітні, тоді як 41% вірить, що найуразливішими є літні люди, а 31% вважають, що такими є люди з низьким рівнем освіти, навчання або вмінь.
Із опитування єврочиновники дізнались, що 9 з 10 їх співгромадян (87%) вірять, що "бідність є перешкодою на шляху до нормального життя", 8 з 10 відчувають, що бути бідним означає мати обмежений доступ до вищої освіти або навчання в дорослому віці і 74% вірять, що "бідність руйнує шанси знайти роботу".
Більшість європейців (60%) вірять, що бідність впливає на доступ до нормальної базової шкільної освіти, і 54% вірять, що бідність обмежує можливість "знайти друзів і знайомих".
В той час як більшість європейців не повідомляють про труднощі в отриманні доступу до фінансових послуг, картина для бідної частини європейського співтовариства зовсім інша.
Сім з десяти безробітних європейців скаржаться, що їм важко отримати іпотеку. В середньому труднощів із цим зазнає 49 % населення ЄС.
У 58% безробітних є проблеми із здобуттям позики (в середньому такі проблеми виникають в 34% населення євроспівтовариства). А 47 % важко отримати кредитну карту (в середньому по ЄС це проблема 27 % об'єднаних європейців).
Шквал нарікань із доступу до фінансових послуг йде від тих, хто насилу зводить кінці з кінцями. Троє з чотирьох європейських бідняків (74%) фактично відрізані від іпотеки, 64% скаржаться на труднощі із отриманням позики, а 55% важко отримати кредитну карту.
89% європейців сказали, що національні уряди повинні вжити негайних дії для боротьби з бідністю. 53% упевнені, що первинну відповідальність за бідність несуть національні уряди і 28% висловилися за збільшення ролі ЄС.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас