Литвин: В країні немає грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвин: В країні немає грошей

Казна та Політика
6847
Голова Верховної Ради Володимир Литвин пов'язує проблеми, що виникають в казначействі України (із затримкою проходження грошових розрахунків і т. ін.), з тим, що в країні немає грошей.
Як повідомляє кореспондент УНІАН, про це він сказав сьогодні на прес-конференції в Донецьку.
"Необхідно сказати правду, тому що сьогодні створювати видимість туди назад, здійснюючи дії, у тому числі з казначейських питань, це зовсім неправильно, - сказав спікер, - Так, сьогодні я повинен сказати, що така проблема існує, але є видимість, що начебто все добре".
Він уточнив, що проблема в тому, що в країні, "звичайно, грошей немає". За його словами, сьогодні в країні "розрахунок на Міжнародний валютний фонд". Проте Литвин нагадав, що "вже наступного року нам потрібно платити за кредитами - я думаю, що я не дуже помилюся, якщо скажу - 20 млрд. доларів, з них 2,3 млрд. доларів - це прямий державний борг, все інше - це корпоративні борги". Спікер висловив свої побоювання, що "сьогодні потрібно дивитися пильно, навіть більше, ніж пильно, аби не вийшло так, щоб ці корпоративні борги в один прекрасний момент не виявилися державними".
Водночас Литвин зазначив, що подальші події в країні дадуть відповідь на ці питання. "Але поглянемо, як далі розвиватимуться події, чи буде підписаний закон про соціальні стандарти, для мене це ключовий момент", - сказав глава Верховної Ради.
Як повідомляв УНІАН, зокрема, про блокування управліннями Держказначейства перерахування коштів заявили недавно губернатори областей.
"Затримки або блокування в проведенні касових розрахунків місцевих бюджетів є грубим порушенням з боку органів Державного казначейства як Конституції України, так і фінансової дисципліни”, - зазначили голови ОДА в спільній заяві.
Крім того, підкреслили вони, виникає питання, а куди поділися кошти місцевих бюджетів, які реально надійшли на Єдиний казначейський рахунок. “Якщо вони використані на іншу мету, ніж встановлено бюджетом, тоді це є нецільовим використанням бюджетних коштів, що спричиняє за собою кримінальну відповідальність", - йдеться в заяві.
голови ОДА відзначають, що проблема полягає ще і в тому, що затримки в перерахуванні коштів органами Державного казначейства відбуваються тоді, коли необхідно почати опалювальний сезон і провести заходи з ремонту об'єктів комунальної сфери, які повинні забезпечити безперебійну роботу в зимовий період.
Чільники ОГА також повідомляють, що звернення в підрозділи Державного казначейства України в регіонах з метою вирішити проблему результату не дали.
У зв'язку з чим вони наполягають на розгляді існуючої ситуації з виконанням платіжних доручень розпорядників і одержувачів коштів місцевих бюджетів на найближчому засіданні Кабінету міністрів України за участю голів ОДА і із залученням представників обласних фінансових управлінь і управлінь Державного казначейства.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас