Уманський: МВФ перегляне свій прогноз макроекономічних показників для України на 2010 р... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уманський: МВФ перегляне свій прогноз макроекономічних показників для України на 2010 р...

Казна та Політика
1180
Міжнародний валютний фонд (МВФ) перегляне свій прогноз макроекономічних показників для України на 2010 р.
Про це повідомив в.о. міністра фінансів України Ігор Уманський, повідомляє кореспондент РБК-Україна.
Він пояснив, що це пов'язано з прийняттям парламентом закону про підвищення соцстандартів.
"Тому зараз МВФ переглядає свій прогноз макроекономічних показників для України"
За його словами, уряд погоджує спільний лист до Міжнародного валютного фонду про наміри.
"Ми зараз знаходимося на стадії узгодження звернення до МВФ. Якщо ми зробимо все достатньо швидко, то найближчим часом зможемо розраховувати на розгляд (звернення) радою директорів (МВФ)", - сказав він.
В.о. міністра фінансів повідомив, що уряд звернувся до МВФ з проханням спрямувати кошти, отримані від МВФ, на фінансування дефіциту держбюджету. За його словами, до теперішнього часу відповідь МВФ з даного питання ще не отримана.
Раніше Міністерство фінансів України проінформувало керівництво місії МВФ про неможливість скорочення розміру соціальних витрат державного бюджету. "Було досягнуто розуміння в тому, що у зв'язку з впливом на економіку України світової фінансово-економічної кризи, держава постає перед новими викликами і погрозами, для подолання негативних наслідків яких необхідна концентрація зусиль всіх органів державного управління. Одним з головних завдань міністерства в цьому контексті стає зважений підхід до формування прибуткової і витратної частин державного бюджету України для виконання узятих на себе соціальних зобов'язань урядом. Представники МВФ були проінформовані, що соціальні витрати держави є захищеними статтями бюджету і їх скорочення проводитися не будуть", - зазначалось в повідомленні Мінфіну.
На думку директора Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігоря Бураковського, головною проблемою переговорів з МВФ буде складна економічна ситуація в державі і "фактичне нефункціонування української держави". За словами експерта, перед банківською системою держави з'явився новий виклик - проблема повернення ризикованих кредитів, а прийняття парламентом закону про підвищення соціальних стандартів в умовах кризи ставить під сумнів бюджетну і макроекономічну стабільність.
Очікується, що четвертий транш кредиту у розмірі 2,5 млрд SDR (близько 3,71 млрд дол.) буде виділений нашій країні 15 листопада 2009 р. Варто зазначити, що раніше фахівці фонду підкреслювали, що МВФ застосував гнучкіші умови надання позик для України, незважаючи на великий дефіцит бюджету.
Нагадаємо, 5 серпня ц.р. Україна отримала кошти третього траншу в рамках кредиту МВФ за стабілізаційною програмою stand-by. 29 липня виконавча рада МВФ схвалила перерахування Україні третього кредитного траншу в розмірі 3,3 млрд дол. в рамках дворічної програми резервного кредитування (stand-by) на 16,4 млрд дол. З врахуванням цього траншу загальна сума кредитних коштів, виділених Києву за програмою МВФ, становить 10,9 млрд дол. У листопаді минулого року МВФ схвалив для України дворічну програму на загальну суму 16,4 млрд дол. Тоді ж Фонд виділив Україні перший транш в 4,5 млрд дол. Другий транш кредиту МВФ у розмірі 2,625 млрд дол. був отриманий 14 травня 2009 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас