Литвицький: Рівень ВВП в ІІІ кв. ц.р. скоротився на 15,2%. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Рівень ВВП в ІІІ кв. ц.р. скоротився на 15,2%.

Казна та Політика
398
Рівень ВВП в ІІІ кв. ц.р. скоротився на 15,2%. Про це під час прес-конференції заявив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький, повідомляє кореспондент РБК-Україна.
Литвицький відзначив, що закладений до бюджету ц.р. цільовий показник споживчої інфляції вийшов із зони досяжності. "Але, згідно з тим, що темп нинішньої інфляції в 1,7 рази поступається торішньому показнику, то екстраполяційно можна прогнозувати інфляцію в жовтні-грудні на рівні 3,5%, а в січні-грудні вона може становити 12,5-13%", - відзначив Литвицький.
За його словами, у вересні дезінфляційний тренд, який заснований в квітні ц.р. не відчув помітних змін. Місячна інфляція менше 1%, окрім червня ц.р. тримається вже 5 місяців, а вересневий показник інфляції - 0,8% є одним з найменших в історії гривні.
У зв'язку з цим, на думку Литвицького, необхідно наводити процентні ставки у відповідність з поточним рівнем інфляції. Він повідомив, що наступного тижня НБУ отримає інфляційні показники за листопад після чого буде прийнято остаточне рішення з відсоткових ставок. "Очікувана інфляція наступного року вимірюється експертами, урядом на рівні 9-10%, а наші робочі ставки - 15-17%. Питання цей остаточно не вирішене. Я підтримую ідею, яка була озвучена головою НБУ про необхідність приведення відсоткових ставок у відповідність з поточним рівнем інфляції", - зазначив Литвицький. За його прогнозами, спад ВВП за підсумками року буде на рівні 13-14%.
Раніше Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) погіршив прогноз падіння ВВП України в 2009 р. з 10% до 14%. "Перспективи швидкого відновлення темпів зростання обмежені слабким зовнішнім і внутрішнім попитом. Забезпечення швидкого і стійкого зростання економіки в довгостроковій перспективі зажадає глибоких структурних і інституційних реформ, можливо в контексті подальшого зближення з Європейським союзом", - відзначив провідний економіст ЄБРР Олександр Пивоварський.
В свою чергу міністр економіки Богдан Данилишин вважає, що падіння ВВП України в 2009 р. може скласти 10-12%. Міністр відзначив, що "останні показники розвитку економіки свідчать про поступовий вихід України з кризи". "Якщо за підсумками I кварталу до відповідного періоду 2008 р. спостерігалось падіння на рівні 20,3%, то вже в II кварталі воно скоротилося до 17,8%. Це дало можливість Україні увійти до групи країн, які поліпшили свою динаміку", - сказав він.
На думку директора економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Василя Юрчишина, Україні здатна реально утримати падіння ВВП до 14%. "При затвердженні бюджету передбачалося зростання ВВП на рівні 0,4 %, інфляція на рівні менше 10%, що вже тоді було зрозуміло: такі показники свідомо нездійсненні", - відзначив Юрчишин. За його словами, в 1 півріччі поточного року падіння ВВП досягне рівня 18-19 %, у другому півріччі показники будуть трохи кращими, але істотно не зміняться, оскільки економіка як і раніше не працює.
Нагадаємо, ВВП України в ІІ кв. 2009 р. знизився на 17,8% Номінальний ВВП в ІІ кв. 2009 р. склав 207 млрд 96 млн грн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас