НБУ: Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу до кінця ц.р. збережеться в межах 1 млрд дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу до кінця ц.р. збережеться в межах 1 млрд дол

Казна та Політика
399
Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу до кінця ц.р. збережеться в межах до 1 млрд дол. Про це під час прес-конференції заявив керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький.
Він зазначив, що процес девальвації курсу національної валюти цього року проходить набагато меншими темпами, ніж торік і становить менше 3%. За словами В.Литвицького, окрім посилення платіжного балансу у вересні, стабілізуючий вплив на змінний курс чинили, зокрема, проведення валютних аукціонів, посилення монетарної політики, що продовжується, ситуативне збільшення валютної пропозиції від Промінвестбанку, ослаблення американського долара, тимчасова стабілізація девальваційних очікувань, завершення реструктуризації зовнішнього боргу НАК "Нафтогаз України", адміністративні заходи в сфері резервної політики і регуляції відкритої валютної позиції банків, можливість певного припливу валюти під вибори.
"Вірогідно, дефіцит фінансового рахунку в останньому кварталі року зросте ще на 2-3 млрд дол.", - зазначив В.Литвицький.
В.Литвицький також зазначив, що платіжний баланс, по поточних операціях в III кварталі зафіксував в 5 разів більший відтік валюти, ніж в II кварталі ц.р. - 258 млн дол., проти 54 млн дол. раніше. "Відносно тенденції ослаблення поточного рахунку в третьому кварталі, то наша гіпотеза полягає в тому, що в останні три місяці - липень-вересень - темпи рецесії додатково сповільнилися... коливання руху фінансового рахунку не були такими різкими як поточного", - відзначив В.Литвицький.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас