"Ъ": Прибутки і збитки вийшли з резерву — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Прибутки і збитки вийшли з резерву

Казна та Політика
1479
Фінансові звіти Промінвестбанку і Укрпромбанку за III квартал, оприлюднені вчора в газеті "Голос України", показали несподівані результати. Промінвестбанк, що належить російському Внєшекономбанку (на 93,84%), за липень-вересень отримав найбільший в українській банківській системі збиток - 943 млн грн.
Найбільшим збитком раніше вважався фінансовий результат "Райффайзен Банк Аваль" - 500 млн грн. В той же час проблемний Укрпромбанк, активи і пасиви якого переводяться в Родовід Банк, в III кварталі різко скоротив чистий збиток на рекордні 882 млн грн. Кращу динаміку показав тільки Ощадбанк, що збільшив прибуток на 426 млн грн.
І Промінвестбанк, і Укрпромбанк показали позитивне сальдо по процентних і комісійних доходах. Промінвестбанк заробив за три квартали 713 млн грн. на відсотках і 332 млн грн. на комісіях; чистий процентний дохід Укрпромбанку склав 527 млн грн., комісійний - 83,5 млн грн. При цьому причина рекордного скорочення збитку Укпромбанку викликана не радикальним поліпшенням ситуації в банку, а зміною звітності (про нову інструкцію НБУ повідомляв 23 жовтня). Збиток Укрпромбанку до оподаткування з 1 липня по 1 жовтня скоротився на 54 млн грн. - до 4,549 млрд грн., але через відкладені податкові зобов'язань по податку на прибуток у розмірі 828 млн грн. чистий збиток впав до 3,7 млрд грн.
В банку отримання 882 млн грн. прибутку пояснюють зменшенням резервування. "Це формальний прибуток. Все літо ми займалися реструктуризацією кредитів, і зараз відповідно до нормативів Нацбанку був підвищений клас багатьох кредитів. По них ми змогли зменшити резервування", - повідомив представник тимчасової адміністрації Укрпромбанку Ігор Власюк. До кінця III кварталу під безнадійні кредити на 2,18 млрд грн. були сформовані практично стопроцентні резерви - 2,01 млрд грн. При цьому в банку удвічі збільшилися адміністративні витрати - до 808 млн грн. - в порівнянні з 410 млн грн. за підсумками 9 місяців 2008 року.
Збиток Промінвестбанку в розмірі 943 млн грн. викликаний збільшенням резервування в III кварталі на 1,307 млрд грн. - до 1,881 млрд грн. "Ми формуємо резерви на вимогу регулятора і для того, щоб мати "подушку безпеки", - розповідає перший заступник голови правління Промінвестбанку В’ячеслав Юткін. - Думаю, що якраз зараз ми виходимо на пік, і результат IV кварталу залишиться приблизно на тому ж рівні. Операційний прибуток за підсумками року у нас досягне $50 млн. Зменшення резервів і збитків почнеться лише в II-III кварталах наступного року". Резерви під безнадійні кредити банку на суму 2,15 млрд грн. досягли 2,13 млрд грн.
Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас