МВФ обговорив з профспілками України проблему пенсій і зарплат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ обговорив з профспілками України проблему пенсій і зарплат

Казна та Політика
771
Представник Міжнародного валютного фонду в Україні Макс Алієр зустрівся у вівторок з керівниками українських профспілок, стурбованих вимогами фонду щодо замороження пенсій і зарплат.
"Представники профспілок висловили свою підтримку програмі технічного сприяння Україні, що надається МВФ, але висловили стурбованість стосовно умов цієї програми, оскільки вона може призвести до зниження рівня життя населення", - повідомила прес-служба МВФ.
Як повідомлялося раніше, МВФ поставив у вихідні умовою виділення Києву чергового траншу кредиту відмову від вже прийнятого парламентом, але не підписаного президентом закону про підвищення соціальних стандартів, що передбачає збільшення зарплат.
Під час зустрічі лідери українських профспілок висловили думку, що політика, що проводиться урядом відповідно до рекомендацій МВФ, "лягає нестерпним тягарем на людей праці".
Українські профспілкові лідери представляли співробітників комунальних служб, місцевої і рибної промисловості, служб міського автомобільного транспорту й інших галузей української промисловості, інформує МВФ. Зустріч відбувалася в представництві МВФ в Києві, делегацію представників українських профспілок очолював глава Федерації профспілок України Григорій Осовий.
МВФ повідомив, що профспілки і Міжнародний валютний фонд "розділяють спільну мету з погляду макроекономічної стабільності та створення умов стійкого поліпшення життєвих стандартів населення з особливою увагою до найбільш економічно вразливих груп суспільства".
Представник МВФ М.Алієр роз'яснив, що ключовим елементом програми фонду на Україні є захист купівельної спроможності зарплат і пенсій, і підкреслив, що значна частина ресурсів МВФ, що надається Україні, прямує до державного бюджету для забезпечення своєчасної виплати урядом пенсій і зарплат.
М.Алієр також відзначив, що відповідно до програми виплата зарплат і пенсій збільшуватиметься у міру зростання інфляції, яка, як передбачається, складатиме 10%. Разом з тим він підкреслив, що зростання рівня виплат зарплат з темпами вище за інфляцію стане нестерпним тягарем для державного бюджету.
Представник МВФ в Україні підкреслив важливість справедливого перерозподілу тягаря програми між різними групами суспільства з урахуванням важливості захисту найвразливіших груп, йдеться в заяві прес-служби фонду.
Раніше прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко надіслала президентові Віктору Ющенку лист з пропозицією застосувати право вето щодо закону про підвищення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати.
"На жаль, ігноруючи економічні аксіоми, керуючись виключно передвиборним популізмом, нехтуючи здоровим глуздом, окремі політичні сили намагаються втягнути Україну в економічний хаос", - сказано в листі.
Законом передбачається встановити прожитковий мінімум з розрахунку на одну людину (з розрахунку на місяць) з 1 листопада 2009 року в розмірі 701 грн., з 1 січня 2010 року - 825 грн., з 1 квітня - 839 грн., з 1 липня - 843 грн., з 1 жовтня - 861 грн., з 1 грудня - 875 грн.
Крім того, розміри мінімальної заробітної плати з 1 листопада 2009 року встановлюються у розмірі 744 грн., з 1 січня 2010 року - 869 грн., з 1 квітня - 884 грн., з 1 липня - 888 грн., з 1 жовтня - 907 грн., з 1 грудня - 922 грн.
Опозиційна Партія регіонів, у свою чергу, звинуватила МВФ у втручанні у внутрішні справи України.
"Викликає законне здивування те, що, на думку МВФ, витрачати кредит фонду на оплату російського газу, на сумнівні передвиборні проекти прем'єр-міністра Тимошенко - це стабілізація ситуації, а підвищити пенсії і зарплати громадянам України, що найбільш постраждали від кризи, - це неприйнятно, - йдеться в документі. - Місія МВФ ігнорує те, що уряд Тимошенко не виконав і не збирається виконувати ключові умови програми: утримати бюджетний дефіцит не більше 5%, забезпечити прозорі й ефективні державні закупівлі тощо".
МВФ восени 2008 року прийняв рішення про виділення Україні кредиту в рамках програми stand-by в розмірі близько $17 млрд. За минулий час Україна вже отримала три транші на загальну суму майже $11 млрд.
Виділення четвертого траншу в розмірі $3,8 млрд заплановано на листопад, проте деякі експерти висловлювали сумніви в його виділенні через порушення Києвом низки зобов'язань, узятих в рамках співпраці з фондом.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас