Мери облцентрів вимагають від ВР повернути мажоритарну систему — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мери облцентрів вимагають від ВР повернути мажоритарну систему

Казна та Політика
267
Мери обласних центрів пропонують Верховній Раді внести зміни до Закону України "Про вибори депутатів місцевих рад" і 30 травня провести їх на мажоритарній основі. Про це сьогодні із посиланням на мера Полтави Андрія Матковського повідомили в прес-службі міськвиконкому.
"Що стосується чергових виборів до місцевих рад, які повинні відбутися 30 травня 2010 року, то міський голова разом з колегами-мерами, ініціював перед депутатами Верховної Ради внесення змін до закону. Діючий принцип виборів за партійними списками не виправдовує себе - люди не знають свого депутата. А ось вибори за мажоритарною системою позитивно вплинуть на життя громад і громадян", - сказано в повідомленні прес-служби Полтавського міськвиконкому.
Мер Запоріжжя Євген Карташов вже підписав звернення до ВР з вимогою повернути мажоритарну систему. "Так, я підписав дане звернення. Це наша загальна принципова позиція", - сказав він. Єдиним "незрозумілим моментом", на думку Карташова, залишається відсутність видимих конструктивних кроків при зовнішній повній згоді всіх політичних сил усіх рівнів. "За це - всі лідери партій, за такий підхід, а справа не рухається. Поставте питання і отримайте відповідь, чому парламент не ухвалює цього рішення", - заявив зокрема мер Запоріжжя.
Мер Одеси Едуард Гурвіц заявив, що дане звернення не підписував, але якщо ВР ухвалить відповідне рішення, то він виконуватиме його. Мер Львова Андрій Садовий повідомив, що готовий підписати таке звернення.
Спікер Верховної Ради України Литвин також виступає за мажоритарну систему виборів органів місцевої влади. "Необхідно відновити народний контроль над діяльністю депутатів і прийняти такий виборчий кодекс, згідно якому вибори у ВР проходитимуть за відкритими списками, а в місцеві органи влади - за мажоритарним принципом", - заявив Литвин. Спікер також виступає за спрощення процедури відкликання депутата його виборцями. "Якщо люди вважають, що депутат не виконує свої зобов'язання, то, умовно кажучи, 10% підписів від кількості виборців з виборчого округу може бути достатнє для того, щоб депутат втратив мандат", - заявив Литвин.
У світі за мажоритарною системою відбуваються парламентські вибори у 76 країнах (Велика Британія, Франція, США, країни Латинської Америки, Африки, Тихоокеанського басейну). Ця система є традиційною і найбільш прийнятною для країн з так званою двопартійною системою, тобто за наявності двох сильних політичних партій. Вибори за пропорційною системою відбуваються у 49 країнах світу, в тому числі у 25 європейських (Іспанія, Португалія, Австрія, Швеція, Фінляндія, Норвегія, Бельгія, Росія). Ця виборча система застосовується, як правило, в тих країнах, де є кілька впливових партій, але жодна з них історично не має стабільної більшості в парламенті. Натомість змішана виборча система є комбінацією, поєднанням мажоритарної і пропорційної виборчих систем. У Європі змішана виборча система застосовується в Німеччині, Італії, Угорщині, Польщі, а в останні роки - у Литві, Грузії. Змішані виборчі системи застосовуються в тих країнах, де йде пошук і становлення виборчих систем або існує необхідність досягнення компромісу між принципом представництва у парламенті різних політичних сил та стабільністю сформованого ними уряду.
Нагадаємо, що в Україні після проведення політичної реформи відбувся перехід від зміішаної системи до пропорційної системи жорстких та закритих списків. Так, 25 березня 2004 р. прийнято новий Закон "Про вибори народних депутатів України", за яким вибори депутатів здійснюються за пропорційною системою: депутати обираються за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій, виборчих блоків політичних партій у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі. Крім того, зміни відбулись і на рівні виборів до органів місцевого самоврядування: відтепер усі депутати на рівні Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, міських рад міст Києва та Севастополя, районних, районних у містах Київ та Севастополь, міських рад обиратимуться за пропорційною виборчою системою. Ці зміни були внесені до виборчої системи України Законом України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" від 6 квітня 2004 р. Лише депутати сільських та селищних рад наразі обираються за мажоритарною системою відносної більшості.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас