Уникнення дефолту обійдеться НАКу в 100 мільйонів доларів на рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уникнення дефолту обійдеться НАКу в 100 мільйонів доларів на рік

Енергетика
524
Реструктуризація заборгованості НАК "Нафтогаз України" перед банками-нерезидентами на умовах, запропонованих тримачам єврооблігацій, призведе до підвищення середньої відсоткової ставки по кредитах компанії в 2,5 рази, а витрат на обслуговування кредитів - на 62 мільйони доларів на рік. До такого висновку дійшов директор Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін, повідомляє "Економічна правда".
Як відомо, однією з умов перевипуску єврооблігацій НАК "Нафтогаз України" є зміна відсоткової ставки за всіма існуючими кредитами нерезидентів, а також пролонгація терміну їх погашення на 5 років від дати перевипуску.
В жовтні 2009 року заборгованість НАК "Нафтогаз України" перед банками-нерезидентами (виключаючи утримувачів єврооблігацій) становить 1 097,3 мільйона доларів. Умови надання всіх кредитів прив'язані до ставки Libor, розмір якої унаслідок світової фінансової кризи сьогодні становить 0,24 %.
Премія до Libor х основних кредитних угод НАК "Нафтогаз України" коливається в діапазоні від 1,75 % до 5,0 %, таким чином, средньозважена відсоткова ставка з кредитів НАК "Нафтогаз України" сьогодні становить 3,76 %.
Реструктуризація заборгованості на умовах, запропонованих утримувачам єврооблігацій, призведе до підвищення процентної ставки по всіх кредитах НАК "Нафтогаз України" до 9,5 % річних. Витрати НАК на обслуговування кредитів збільшаться з 41,3 до 104,2 мільйонів доларів на рік, стверджує експерт.
Експерт вважає, що подібне зростання процентної ставки, з одночасним наданням суверенних гарантій є безпрецедентним в світовій фінансовій практиці.
"Умови реструктуризації фіксують прибутковість із зобов'язань НАК "Нафтогаз України" на рівні 9,5 % річних на весь 5-річний період перевипуску, що гарантує кредиторам безпрецедентно високу прибутковість навіть в умовах світової фінансової кризи", - робить висновок Бородін.
Сумарні втрати НАК "Нафтогаз України" від зміни відсоткової ставки (включаючи єврооблігації) за 5-річний період пролонгації становлять до 670 мільйонів доларів, або близько 41,8 %, прогнозують експерти.
Реструктуризація заборгованості перед банками-нерезидентами, ймовірно, є тією ціною, яку НАК "Нафтогаз України" заплатить за відмову кредиторів від права оголошення дефолту з її єврооблігацій, який де факто відбувся в кінці вересня, зазначають фахівці Центру енергетичних досліджень.
На їх думку, найбільшу вигоду від зміни умов кредитування серед банків-нерезидентів отримає міжнародний банк Credit Suisse (до 31,46 мільйонів доларів на рік). У вересні 2009 року НАК залучив його, а також компанію Square Capital як консультантів із реструктуризації.
Поряд зі значними додатковими витратами, реструктуризація кредитів банків-нерезидентів, містить додаткові ризики для НАК "Нафтогаз України", упевнений експерт.
По-перше, відсутність в НАК "Нафтогаз України" джерел погашення кредитних зобов'язань. Уряд продовжує практику дотування компанії за рахунок емісійних коштів через кредити державних банків.
По-друге, одночасне пред'явлення до погашення всіх боргових зобов'язань в жовтні 2014 року на суму близько 1,6 мільярдів доларів.
По-третє, фактична нелегітимність держгарантій. Зараз Ігор Уманський не є повноцінним міністром фінансів, а лише виконує його обов'язки. І згідно з бюджетним законодавством брати зобов'язання від імені держави не може. Навіть якщо Кабінет міністрів шукатиме можливості легітимізувати це рішення в майбутньому, державні гарантії від імені "в.о." міністра будуть юридично нелегітимними. Фактично, уряд свідомо вводить іноземних інвесторів в оману.
Бородін також вважає за доцільне відмовитися від реструктуризації заборгованості НАК "Нафтогаз України" перед банками-нерезидентами і погасити єврооблігацій компанії на суму 500 мільйонів доларів.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас