Closика жанру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Closика жанру

Фондовий ринок
561
Інвестиційні фонди закритого типу поки залишаються найбільш популярними і стійкими інститутами спільного інвестування (ІСІ). За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ), за 6 місяців 2009 р. вартість активів закритих фондів зросла на 48,45%, тоді як вартість активів відкритих і інтервальних ІСІ за той самий період впала на 14,06% і 73,12% відповідно. Закриті ІСІ зберігають лідерство за розміром активів.
Станом на 1 липня 2009 р. активи закритих ІСІ складали 5,09 млрд грн., або 93% активів всіх невенчурних інвестфондів. Це пояснюється декількома чинниками. Закриті ІСІ в період кризи виявилися захищеними від панічної втечі інвесторів, бо забрати інвестиції з цих фондів можна лише після завершення терміну їх діяльності. Нагадаємо також, що учасники багатьох закритих фондів, завершення роботи яких припадало на пік фондової кризи, прийняли рішення про продовження термінів діяльності ІСІ, сподіваючись на відновлення вартості активів.
"Деякі компанії пішли на такі кроки. Термін діяльності нашого закритого фонду закінчується наступного року. Думаю, до того часу ми відіграємо падіння вартості активів і покажемо позитивну прибутковість", - каже Андрій Золотухін, керуючий директор компанії з управління активами (КУА) "Драгон Ессет Менеджмент".
В свою чергу, відкриті й інтервальні ІСІ, з яких інвестори можуть виходити або щодня, або з обумовленою періодичністю, втрачали активи не лише в результаті обвалу на фондовому ринку, але і внаслідок відмови інвесторів від подальшої участі у фондах. Треба враховувати також те, що учасниками закритих інвестфондів є в основному юрособи-резиденти. Власне, в закритих ІСІ юрособи складають 99,14% інвесторів.
Для порівняння: в інтервальних фондах юрособи складають 59,65% інвесторів, а у відкритих - 62,42%. Відзначимо також, що у відкритих ІСІ більшість інвесторів-юрособ є нерезидентами.
Зміна курсу
Примітно, що незабаром ситуація може істотно змінитися. Опитані експерти прогнозують, що КУА приділятимуть все більше уваги розвитку відкритих й інтервальних фондів. Підставою для таких прогнозів стала зміна в поточному році законодавчого поля у сфері спільного інвестування. Зокрема, набрали чинності поправки в Закон "Про інститути спільного інвестування", які зняли з відкритих та інтервальних ІСІ обмеження з інвестування коштів в окремі категорії активів. Відзначимо, що успіх закритих ІСІ багато в чому залежав від можливості зберегти гроші і вкласти їх в акції на мінімумі вартості ЦП.
"Закриті фонди змогли краще скористатися зростанням фондових ринків, бо були позбавлені необхідності підтримувати внутрішню ліквідність, залишаючи частину активів у грошах. Коли ринок зростав, всі кошти закритих фондів інвестувалися в цінні папери", - розповідає Дмитро Монаков, керівник аналітичного відділу інвестиційно-фінансової компанії (ІФК) "АРТ-Капітал".
"Попередня редакція Закону про ІСІ дозволяла створити фонд тільки одного виду, активи якого могли бути повністю проінвестовані в акції, - це закритий корпоративний фонд. Тому за два-три роки до початку кризи з'явилося так багато закритих ІСІ, - вважає Андрій Золотухін. - Зараз це обмеження зняте. Ми маємо намір, наприклад, після ліквідації закритого фонду створити інтервальний. Він набагато зручніший для людей".
За його словами, інші КУА також йдуть на створення відкритих та інтервальних фондів замість закритих. Так, компанія "Кінто" вже створила відкритий інвестиційний фонд "Кінто-Еквіті", стратегія якого передбачає інвестування до 90% коштів в акції українських емітентів.
"Зараз зацікавити інвестора вкладати кошти у відкриті й інтервальні фонди справді набагато простіше, адже завжди залишається можливість вилучити з фонду гроші, - каже Дмитро Монаков. - Оскільки обмежень на структуру активів немає, то, природно, КУА відмовлятимуться від закритих фондів на користь відкритих і інтервальних". Дійсно, відкрита форма ІСІ дає інвесторам більше свободи при вилученні своїх коштів, тоді як нове законодавство дає більше повноважень компаніям, якими управляють.
За 6 місяців 2009 р. закриті фонди змогли показати приріст вартості активів на 48,45%, тоді як відкриті та інтервальні ІСІ за той самий період показали падіння.
Втім, не всі учасники ринку згодні з тим, що відкриті фонди акцій зможуть швидко завоювати популярність серед інвесторів. "На ринку поки недостатньо ліквідності. Масштаби і глибина фондового ринку не підходять для відкритих фондів, - вважає Михайло Ройко, президент фондів КУА "Амадеус-Капітал". - До відкритого фонду легко залучити інвесторів, але не можна грати на страху фізосіб, кажучи, що в банку їм гроші не віддадуть, а фонд - віддасть. Наші ІСІ, що відкриті, що закриті, декілька років не будуть цікаві інвесторам, хто б що не придумував". За його словами, зараз навіть в умовах відновлення зростання на фондовому ринку не спостерігається повернення інвесторів у вже існуючі відкриті ІСІ, що спричинене зниженням довіри населення до фінансової системи в цілому.
Закриті ІСІ навряд чи повністю втратять свою частку на ринку спільного інвестування. Річ у тім, що деякі інвестиційні стратегії можна реалізувати тільки в закритих фондах, що передбачають чіткий термін інвестицій.
"Через закриті фонди реалізовуватимуться складніші стратегії інвестування для фізосіб. Також вони створюватимуться для непублічного управління активами окремо взятих юр- або фізосіб", - вважає Андрій Золотухін.
До речі, одним з прикладів подібних фондів може послужити фонд, створений Петром Порошенком, який нещодавно зайняв посаду міністра закордонних справ. Нагадаємо, що у вересні 2005 р. ДКЦПФР зареєструвала створений на 20 років ЗНКІФ "Петро Порошенко", який в 2006 р. був перейменований в "Прайм Ессетс Кепітал".
Підйом із глибини
Не зважаючи на складнощі, з якими КУА зіштовхнулися в період кризи, все ж можна говорити про деякі успіхи ІСІ в II кварталі цього року. Зростання показників фондового ринку призвело до збільшення прибутковості ІСІ. За даними УАІБ, в квітні-червні зростання прибутковості продемонстрували всі типи інвестиційних фондів. Найбільшу середню прибутковість на рівні 17,85% показали закриті ІСІ, на другому місці - інтервальні фонди з середньою квартальною прибутковістю 11,56%. Найгірші результати продемонстрували відкриті фонди. "В основному це зумовлено виходом інвесторів з фондів", - сказано в аналітичному звіті УАІБ.
Аналітики відзначають, що позитивний результат КУА змогли отримати як за рахунок зростання вартості акцій на вітчизняних біржах, так і за рахунок інвестування у валютні активи. "Багато учасників ринку шукали і знаходили шляхи інвестування в євробонди. У відкритих фондах це важко реалізувати, в закритих - простіше, - пояснює Монаков. - Багато хто напевно зміг скористатися зростанням на ринку акцій. Принесло ефект інвестування у валютні активи, на початку року це було дуже популярно. У серпні спостерігалися основні погашення за євробондами".
Що стосується інвестицій в акції українських емітентів, то аналітики інвестиційних компаній відзначають, що ринок у першому півріччі поточного року відновив зростання після досягнення так званого цінового дна. Відзначимо, що з початку року індекс ПФТС, що відображає динаміку цін на найбільш ліквідні українські цінні папери, підвищився на 346,08 пункту, або на 114,8%. В той же час з початку торгів на "Українській біржі" (з 26 березня 2009 р.) індекс фондового майданчика зріс на 1067,75 пункту, або на 213,6%.
Незважаючи на помітне відновлення ринку, експерти вважають, що КУА набагато ретельніше підходитимуть до питання придбання акцій тих чи інших підприємств. Очевидно, що часи, коли КУА вкладали кошти в дешеві акції в розрахунку отримати високу прибутковість, не звертаючи уваги на якість паперів, вже минули.
"Певні питання викликає швидкість відновлення ринку в 2010 р., і тому прогнози щодо подальшого його зростання стримані. Зараз ринок, по суті, компенсував своє невиправдано глибоке падіння, - стверджує Дмитро Монаков. - Подальше зростання вже буде зумовлене не просто дешевизною акцій, а перспективами компаній. Рости в ціні будуть ті папери, емітенти яких мають гарні перспективи".
Юрій Гусєв
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас