Куди хочеш — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Куди хочеш

Казна та Політика
688
На минулому тижні набрало чинності розпорядження Держфінпослуг №576, що змінює правила розміщення страхових резервів компаній зі страхування життя. Документ був зареєстрований Мін'юстом 9 жовтня поточного року. Згідно з рішенням регулятора, для компаній зі страхування життя були введені гнучкіші правила розміщення страхових резервів, що дозволяють при необхідності переводити більшість грошей в один або два найбільш надійні активи.
Зокрема, якщо раніше "лайфові" СК могли представляти у вигляді депозитів 50% страхових резервів, то тепер - 70%. При цьому на депозитах одного банку може розміщуватися не більше 20% резервів. Збільшені квоти інвестування і для інших активів. Наприклад, якщо раніше СК могли розміщувати в держоблігації не більше 50% своїх резервів, то тепер квота збільшена до 80%.
Кошти на поточних рахунках СК зі страхування життя тепер можуть покривати не 10% страхових резервів, а 20%, а квота для банківських металів зросла з 10% до 15%. У вигляді нерухомості СК може представити 30% резервів, тоді як раніше - 20%.
Крім того, згідно з новою редакцією правил, розміщенню в цінних паперах підлягає не більше 50% коштів резервів, в акціях - не більше 30% (при цьому в акціях одного емітента - не більше 10%), в облігаціях підприємств - не більше 40% (у облігаціях одного емітента - не більше 10%), в правах вимоги до перестрахувальників - не більше 25%. В акції ж і облігації іноземних емітентів, а також в ЦП іноземних держав може бути інвестоване не більше 20% страхових резервів.
Учасники ринку позитивно сприйняли зміни правил гри. "Страховикам буде легше виконувати умови, і багато що вже не вважатиметься за порушення", - каже Станіслав Гоцуляк, голова правління СК "Дженералі Гарант Страхування Життя".
За його словами, на особливу увагу заслуговує пункт, що дозволяє представляти як резерви 75% вартостей активів, розміщених у банківських установах, чий рейтинг впав нижче інвестиційного рівня.
"Ми мали депозит у Промінвестбанку. Потім в банк була введена тимчасова адміністрація, і його рейтинг упав. Вийшло так, що ми не могли представляти цей депозит у вигляді резервів, але і забрати його теж не могли", - розповідає Гоцуляк.
За даними Держфінпослуг, станом на 30 червня 2009 р. страхові резерви "лайфових" СК складали 1,6 млрд грн., що на 37,5% більше, ніж за підсумками першого півріччя 2008 р. В основному резерви страховиків життя представлені у вигляді банківських депозитів - 35,3%, державних ЦП - 23,3%, корпоративних облігацій - 10%, нерухомості - 8,2%, акцій - 8%, а також у вигляді прав вимоги до перестрахувальників - 7,3%. Примітно, що особливу цікавість компанії зі страхування життя виявляють до інвестицій в ОВДП.
Для порівняння: за підсумками першого півріччя 2008 р. у вигляді ОВДП було представлено тільки 11% резервів "лайфових" СК. Дану тенденцію учасники ринку пояснюють тим, що зараз СК, інвестуючи резерви в ОВДП, отримують держгарантії збереження коштів і високу прибутковість.
Юрій Гусєв
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас