Взяти і стравити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Взяти і стравити

Енергетика
2158
В середині жовтня стало відомо, що країни ЄС замовили у "Газпрому" на 2010 р. менше газу, ніж передбачено чинними контрактами. Мінімальний обсяг енергоносія, законтрактований Європою на 2010 р., - 160 млрд куб. м. В той же час деякі російські ЗМІ оприлюднили інформацію про те, що наступного року країни ЄС мають намір купити на 10 млрд куб. м менше блакитного палива.
Якщо Європа не вибере весь обсяг законтрактованого газу, "Газпром" може накласти штраф за "недоспоживання", що передбачено принципом take or pay - "бери або плати".
В той же час представники "Газпрому" кажуть, що оплата різниці - це не штраф, а аванс за постачання невибраного газу в майбутньому (щоправда, коли його поставлять - не уточнюється). Таким чином, якщо країни ЄС куплять в 2010 р. менше газу, ніж зафіксовано в контрактах, на початку 2011 р. вони муситимуть перерахувати "Газпрому" близько 80% вартості невибраного газу за середньою ціною 2010 р., а залишок оплачувати за фактом постачання. Цікаво, що керівництво "Газпрому" поки не повідомляє, чи виконують європейські споживачі газові контракти на 2009 р. Невідомі й мінімальні ліміти європейців на поточний рік.
Ми не такі, ми інші
Принцип "бери або плати" зафіксований і в українсько-російських газових угодах від 19 січня 2009 р. Проте в контрактах чітко вказано, що якщо Україна не купить мінімальний обсяг законтрактованого газу, то Росія за підсумками року має право виставити штрафні санкції. За підрахунками Богдана Соколовського, представника Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки, за підсумками року штраф може скласти $5,9 млрд.
Для того щоб уникнути "газпромівських" санкцій, НАК "Нафтогаз України" має до кінця року купити 15 млрд куб. м газу. Це дозволить Україні довести обсяг імпорту до 32 млрд куб. м, тобто до мінімальних значень, законтрактованих у січневих угодах.
В той же час в НАК заявляють, що до кінця року куплять у Росії 7-8 млрд куб. м газу. За підрахунками Ярослава Марчука, заступника голови правління НАК, всього в поточному році компанія купить у "Газпрому" 24-25 млрд куб. м газу. У такому разі за підсумками року Росія матиме всі підстави для виставлення Україні фінансових претензій. В середині жовтня Москва вже встигла натякнути про це Києву. Як сказав Валерій Вязєв, віце-спікер Державної Думи і за сумісництвом президент Російського газового товариства, "можливо, 1 січня постане питання про те, що за невибрані обсяги потрібно платити".
Помилочка вийшла
Таку ситуацію в газовій сфері зумовило те, що обсяг газу, що імпортується з Росії, зафіксований у січневих угодах, значно перевищує реальні потреби України в умовах економічної кризи. В уряді цей факт пояснюють просто - мовляв, у січні ніхто і подумати не міг, що в 2009 р. країні буде потрібно 45-46 млрд куб. м газу, тобто на 20 млрд куб. м менше, ніж в 2008 р.
В той же час експерти скептично оцінюють такі заяви чиновників. "При розрахунку обсягів газу, які Україна мала імпортувати в поточному році, ніхто детально не аналізував можливих наслідків кризи для економіки країни. У результаті вийшло, що прогнози споживання газу - це швидше те, чого хочуть чиновники й експерти, ніж відбиття реального стану справ у економіці країни", - пояснює Олександр Тодійчук, президент Київського міжнародного енергетичного клубу.
На думку Михайла Гончара, директора Центру "НОМОС", обсяг газу, зафіксований в газових угодах, - це той мінімум, на який погодилася Росія. "У 2009 р. істотно скоротився обсяг постачань російського газу в Європу. Якщо в 2008 р. Росія поставила європейським споживачам 186 млрд куб. м енергоносія, то в поточному році, за прогнозами "Газпрому", поставить 146 млрд куб. м. Тому Росія прагнула компенсувати недоотриманий прибуток на європейському ринку за рахунок постачань в Україну", - відзначає Гончар.
В той же час не варто забувати, що на час підписання газових угод Україна накопичила значний об'єм газу в підземних сховищах газу (ПСГ) - понад 20 млрд куб. м станом на 1 лютого 2009 р. На думку Михайла Гончара, це було достатньо як для того, щоб забезпечувати безперебійний транзит російського газу в Європу, так і для того, щоб обійтися без закупівель російського газу в першому півріччі. Таким чином, НАК могла б почати купувати газ у "Газпрому" в III кварталі, коли ціна на нього була найнижчою з початку року. Крім того, у такому разі в першому півріччі НАК могла б запастися валютою, необхідною для розрахунків з "Газпромом", що істотно зменшило б тиск на валютний ринок.
В той же час НАК, як і в попередні роки, прагне до кінця року максимально наповнити підземні сховища газу. Голова правління компанії Олег Дубина заявив, що до кінця року передбачається накопичити в ПСГ 27,5 млрд куб. м газу. Зараз в сховища закачано близько 26 млрд куб. м. Логіка компанії зрозуміла, адже з середини літа на світових ринках спостерігається зростання цін на нафту, а ціна на газ розраховується за формулою виходячи з ринкової вартості нафти. Тому вже в IV кварталі 2009 р., в порівнянні з III кварталом, імпортний газ подорожчав на $10. Очевидно, що на початку наступного року вартість енергоносія ще збільшиться . Таким чином, завдяки запасам в ПСГ НАК зможе скоротити споживання газу, як мінімум, в I кварталі 2010 р. Разом з тим, за розрахунками Гончара, НАК могла б накопичити такий об'єм газу в сховищах, навіть якщо б почала закачування в III кварталі.
"За третій квартал 2009 р. НАК могла закачати в ПСГ близько 16 млрд куб. м газу, ще 9 млрд куб. м можна було закачати в IV кварталі", - вважає експерт. Якби компанія так вчинила, можна було б заощадити близько $1 млрд.
Втрачені можливості
Уряд мав можливість відкорегувати положення газових угод. Адже, згідно з угодою про постачання газу на 2009 р., Україна могла до 1 липня внести пропозиції про зміну законтрактованих обсягів газу. Проте остаточне рішення має ухвалюватися з обопільної згоди. Український же уряд до вересня не говорив про необхідність внесення змін до контрактів.
І лише 1 вересня прем'єри України і РФ Юлія Тимошенко і Володимир Путін заявили, що досягли усної домовленості про корегування договору.
Саме ця домовленість, на думку Тимошенко, і є гарантією того, що за підсумками року Москва не пред'явить Києву штрафні санкції за недобір законтрактованого газу. Втім, історія російсько-українських відносин показує, що наявність усних домовленостей зовсім не означає, що вони будуть зафіксовані в майбутніх угодах з газу. Наприклад, в жовтні минулого року глави урядів двох країн підписали меморандум про співпрацю в газовій сфері, в якій погодили основні принципи формування ціни на газ для України в 2009 р. Проте вже через три місяці Росія проігнорувала положення цього документа.
Приклад для наслідування
Перспектива виплачувати Росії аванс не тішить європейських споживачів газу. Тому зараз вони намагаються домовитися з "Газпромом" про тимчасове незастосування принципу "бери або плати" в газовій сфері. Так, на початку жовтня про намір добитися дворічного незастосування цього принципу в газових відносинах з Росією заявила Туреччина. За даними американського інформаційного агентства Bloomberg, схожі переговори веде Німеччина.
За інформацією цього ж агентства, за підсумками року європейські споживачі не виберуть законтрактованого російського газу на $2,8 млрд. В той же час сама Росія веде переговори про скорочення постачань газу з Туркменістану. "Ми запропонували туркменським колегам обмежити обсяг постачань - як це зробили "Газпром" та інші російські виробники газу - "НОВАТЕК", "ТНК-ВР", "ЛУКОЙЛ", "Ітера", - каже Валерій Голубєв, заступник голови правління РАТ "Газпром". Нагадаємо: "Газпром" має контракти на купівлю всього обсягу експорту туркменського газу до 2020 р.
Українська влада має надзвичайну можливість добитися перегляду січневих домовленостей про постачання газу. Перш за все - в частині застосування штрафних санкцій за недобір законтрактованого газу в поточному році. Ще один пункт, який вимагає негайного корегування, - обсяги газу, законтрактовані наступного року. Адже, згідно з чинними угодами Україна зобов'язалася з 2010 р. викупляти 52 млрд куб. м газу на рік, а це означає, що після Нового року Київ зіштовхнеться з ще більшими проблемами.
Максим Каменєв
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас