"Ъ": Зв’язок з прибутком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Зв’язок з прибутком

Казна та Політика
990
"Укртелеком" і "Українські радіосистеми" (УРС; ТМ Beeline і "Голден Телеком") погоджували ставки інтерконнекту, повідомила член Нацкоміссії по регулюванню зв'язку (НКРС) Людмила Артюшенко. При цьому "Укртелеком" добився поліпшення умов контракту: ставка доступу до мережі "Укртелекому" для Beeline і "Голден Телекому" збереглася на рівні 25 коп./хв, а для "Укртелекому" до мереж Beeline і "Голден Телеком" - знизилася з 50 коп./мин. до 35 коп./хв. Гендиректор УРС Олександр Барінов уточнив, що компанії вже підписали контракт на 2009-2010 рік. "Виходячи з нових ставок, ми проведемо взаєморозрахунок за цей рік і розраховуватимемося в наступному", - розповів пан Барінов.
У "Київстарі" і МТС заявляють, що теж близькі до підписання угод з держоператором. "Переговори щодо ставок інтерконнекту ведуться, і ми чекаємо їх швидкого завершення", - сказав начальник департаменту по корпоративних зв'язках "Київстару" Жанна Ревнова. У компаніях не розкривають нових умов співпраці, але джерело Ъ, знайоме з ходом переговорів відзначає, що в контракті з "Київстаром" буде вказаний розмір ставки доступу до його мережі у розмірі 30-35 коп./хв.
"Це можна розцінювати як перемогу "Укртелекому", - стверджує аналітик GFK Ukraine Гліб Вишлінський. - Держмонополія зможе понизити тарифи на дзвінки на мобільні мережі".
Конфлікт між операторами щодо вартості взаємного доступу до мереж триває з кінця минулого року. "Укртелеком" наполягав на тому, щоб ставки були рівними, тоді як досі при дзвінках на фіксовані номери тариф складав 25 коп./хв (без ПДВ), а із стаціонарного на мобільний номер - 50 коп./хв. Мобільні оператори визнали ці вимоги незаконними і звернулися по захист до НКРС. Кабмін, у свою чергу, доручив Антимонопольному комітету досліджувати ринок стільникового зв'язку. У випадку якби операторів визнали монополістами, регулювати ставки інтерконнекту змогла б нацкомісія. 25 травня АМКУ визнав найбільших операторів зв'язку монополістами, але 3 липня скасував власне рішення. Судові розгляди між операторами до вирішення проблеми також не привели.
"В цієї ситуації мобільні оператори виступають донорами "Укртелекому" - люди набагато частіше дзвонять з фіксованої мережі на мобільну, ніж навпаки", - повідомила начальник департаменту зв'язків з громадськістю "Астеліту" Надія Лубніна. За її словами, сума заборгованості "Укртелекому" перед "Астелітом" за інтерконнект обчислюється сотнями тисяч доларів. А в МТС підрахували, що за підсумками року борг компанії перед трьома найбільшими операторами складе декілька десятків мільйонів гривень.
В "Укртелекомі" не поспішають визнавати борг. "Якщо в питання регулювання ставок втрутяться НКРС і АМКУ, борг враховуватися не буде, оскільки закон зворотної сили не має, - відзначає директор філії об'єднаних продажів "Укртелекому" Ігор Сиротенко. - Хоча якщо компанії домовляться самі, вони можуть досягти угоди про повернення заборгованостей за інтерконнект". Віце-президент інвестбанківського підрозділу ІК Dragon Capital Максим Нефьодов припускає, що сторони все ж досягнуть компромісу.
Між тим, не виплачуючи інтерконнект, "Укртелеком" зміг поліпшити свої фінансові показники, підкреслює член НКРС Володимир Олійник. У II кварталі компанія вперше за півтора роки отримала чистий прибуток - 57,46 млн грн. III квартал оператор закінчив зі збитком 70,69 млн грн., який виявився втричі меншим, ніж за аналогічний період 2008 року, повідомили вчора в "Укртелекомі". В результаті за 9 місяців підприємство скоротило чистий збиток на 37,8% - до 194,81 млн грн., чистий дохід збільшився на 1,9% - до 4,97 млрд грн.
На думку аналітика BG Capital Олександра Паращия, поліпшенню фінпоказників могли сприяти також збільшення доходів від надання послуг широкосмугового доступу в інтернет "Ого!" і підвищення тарифів на місцеву телефонію в травні цього року. "Але прибуток за підсумками року оператор якщо і матиде, то невеликий - до 10 млн грн.", - додає пан Паращий.
Роман Судольський, Олена Синіцина
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас