Кувейт викупить борги своїх громадян — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кувейт викупить борги своїх громадян

Казна та Політика
785
Половина із 50 новообраних депутатів Меджліс аль-Джума (Національної асамблеї) Кувейту виступають за те, аби повернути в уряд план про викуп державою споживчих кредитів, узятих Кувейтом. Парламент Кувейту обговорить питання про викуп споживчих кредитів наступного тижня після декількох місяців перерви. Емір Кувейту шейх Сабах аль-Ахмед аль-Джабер ас-Сабах розпустив Народне зібрання в березні 2009 р. - через те, що його відносини із законодавчою владою були "зруйновані".
План депутатів парламенту Кувейту передбачає викуп урядом всіх споживчих банківських кредитів. Ці позики кувейтські піддані узяли на покупку будинків, автомобілів, організацію свят і рефінансування заборгованості зі старих кредитів. За даними компанії Al-Shall Economic Consultants, на кінець 2008 р. фінансові зобов'язання із виплати споживчих кредитів мали близько 278 тис. Кувейту.
Депутати Меджлісу аль-Джума пояснюють необхідність покриття приватних кредитів за рахунок коштів держави тим, що близько 100 тис. позичальників в Кувейті зіткнулися з судовими позовами через прострочення платежів із кредитів. Їх план розрахований лише на третину від 3,4 млн. населення Кувейту - зокрема, лише на тих, хто перебуває в кувейтському підданстві. В той же час уряд Кувейту виступає проти подібного виходу з кризової ситуації і стверджує, що депутати парламенту завищують кількість людей, які зазнають труднощів із виплатою кредитів.
Протистояння між парламентом і урядом з питання викупу споживчих кредитів загрожує розпалити в країні політичну кризу, хоча політичні партії в Кувейті заборонені. Законодавча влада в Кувейті належить емірові і однопалатному парламенту, депутати якого обираються в ході загальних виборів на чотири роки. При цьому 15 з 50 депутатів парламенту Кувейту призначаються прем'єр-міністром, оскільки всі міністри уряду також є депутатами парламенту.
Нездатність вирішити суперечку з кредитів може призвести до затримки схвалення необхідних інвестицій і підсилить соціальну напруженість. Протистояння законодавчої і виконавчої влади викличе блокування будь-яких рішень з поточних проблем країни. "Якщо ми залишимо проблему невирішеною, вона продовжить викликати розбіжності і призведе до відставки уряду або розпуску парламенту. Зупинка в розвитку Кувейту може коштувати мільярдів", - говорить кувейтський економіст Хаджадж Бу Худур.
Кувейт має в своєму розпорядженні кошти для покриття приватних кредитів своїх підданих за рахунок доходів від виробництва і експорту нафти. За даними Міжнародного валютного фонду (МВФ), в Кувейті в 2008 р. дохід на душу населення становив близько $46 тис., що перевищує аналогічні показники Німеччини і Великобританії. Багато жителів Кувейту, зацікавлених в списанні своїх боргів перед банками, стверджують, що вони мають право отримувати вигоду від багатства природних ресурсів своєї країни.
Влада Кувейту ставиться до державних фінансів більш бережливо. На початку жовтня вона зажадала від Іраку виплатити частину боргу, що залишилася, за збиток, завданий у війні в Перській затоці 1990-1991 рр., у розмірі $24,8 млрд. Тоді, відступаючи на північ з окупованого Кувейту, іракські війська застосували тактику випаленої землі, підпалюючи всі нафтові вежі і підриваючи нафтопроводи.
Згідно з резолюцією Ради безпеки ООН Іраку необхідно виплатити 5% своїх доходів від експорту нафти і природного газу постраждалим від війни як компенсацію. Кувейт має намір спрямувати кошти, отримані від Іраку, на оздоровлення довкілля. Після іракської війни в 2003 р. Ірак попросив Кувейт і інші країни звільнити його від виплати репарацій, проте кувейтський парламент це прохання відхилював. До кінця 2008 р. Кувейт отримав від Іраку компенсацію за війну у розмірі $13 млрд.
Прем'єр-міністр Іраку Нурі Аль-Маліки в липні 2009 р. звернувся до п'ятірки постійних членів Ради безпеки ООН (США, Китай, Франція, Великобританія, Росія) з проханням звільнити його країну від обов'язку виплати репарації Кувейту за агресію і окупацію. Нурі Аль-Маліки, зокрема, пропонував понизити відрахування з 5% до 1% або відмінити їх взагалі. Генсек ООН Пан Гі Мун запропонував розглянути можливість конвертації платежів, що залишилися, в інвестиції в проекти з реконструкції Іраку. Міністр закордонних справ Кувейту, заступник прем'єр-міністра шейх Мухаммад Сабах аль-Салім аль-Сабах у вересні заявив, що його країна думає над такою можливістю.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас