Світовий банк: В Україні до 2020 р. в Україні потеплішає на 1,5-2 градуси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк: В Україні до 2020 р. в Україні потеплішає на 1,5-2 градуси

Казна та Політика
1210
Світовий банк прогнозує до 2020 р. в Україні потепління на 1,5-2 градуси за Цельсієм.
Про це повідомила сьогодні головний економіст мережі стійкого розвитку Світового банку, керівник звіту про світовий розвиток Маріан Фей під час презентації звіту про світовий розвиток, повідомляє кореспондент РБК-Україна. Вона зазначила, що зміна клімату найбільше загрожує країнам, які розвиваються.
За словами Фей, в Україні буде більша кількість опадів, проте вони будуть більш концентрованими, внаслідок чого виникне висока вірогідність посухи. "Це означає, що на місяць скоротяться зими", - зазначила Фей.
В свою чергу, директор Світового банку в справах України, Білорусі і Молдови Мартін Райзер підкреслив, що на глобальному рівні потрібно поєднувати зусилля, аби мінімізувати вплив зміни клімату на світову економіку. "Потрібно думати, як адаптувати економіку до змін клімату", - відзначив Райзер.
Нагадаємо, що в середині жовтня ц.р. Світовий банк поліпшив прогноз зростання ВВП в Україні на 2010 р. до 2,5%, прогноз падіння ВВП на 2009 р. залишається незмінним - 15%. Також Світовий банк прогнозує на кінець 2009 р. інфляцію в Україні на рівні 14%, в 2010 р. - 11%. 17 вересня ц.р. рада директорів СБ затвердила для України першу програмну позику на реабілітацію фінансового сектора в сумі 400 млн дол. Ця позика є першою з двох позик на політику розвитку, метою яких є подолання наслідків кризи у фінансовому секторі України. Кредитна програма підтримки фінансового сектора України на загальну суму 750 млн дол. буде надана СБ на умовах, схожих з програмою бюджетної підтримки. Кредит надається на 30 років з п'ятирічним відстроченням. У цей період держава платитиме лише відсотки за кредитом. Орієнтовна ставка - шестимісячний Libor+0,17%.
на початку жовтня СБ повідомив про можливий брак фінансових ресурсів у зв'язку із збільшеним кількості звернень про допомогу з боку країн, вимушених боротися з наслідками глобальної економічної кризи. Виступаючи 6 жовтня ц.р. на щорічному засіданні СБ в Стамбулі, глава банку Роберт Зеллік заявив, що Світовий банк вже витратив як допомогу бідним країнам додаткові 100 млн дол. з резервного фонду.
За оцінками ВБ, в 2009 р. криза найбільше вдарить по населенню Східної Європи і Центральної Азії - в цих регіонах кількість бідних (чиї щоденні витрати не перевищують 5 дол.) досягне 160 млн осіб. Кількість бідних (що живуть менш, ніж на 2,5 дол. на день) зросте з 34 млн до 39 млн осіб. У 2010 р. армія бідних скоротиться до 150 млн осіб. За даними СБ, в рейтингу європейських країн за рівнем ВВП на душу населення з врахуванням паритету купівельної спроможності Україна виявилася третьою від кінця. За оцінкою банку, ВВП на душу населення в Україні становить близько 7 тис. дол. За цим показником наша країна зайняла третє місце серед бідних країн Європи, випередивши лише Молдову та Албанію.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас