Експерт: Вимога МВФ обґрунтована і її виконання дозволить Україні отримати 4-й транш кредиту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Вимога МВФ обґрунтована і її виконання дозволить Україні отримати 4-й транш кредиту

Кредит&Депозит
1850
Законопроект про підвищення соціальних стандартів, прийнятий Верховною Радою минулого тижня, є політичним кроком, а не економічно обґрунтованою програмою підвищення рівня життя в Україні, тож виконання вимоги Міжнародного валютного фонду (МВФ) з його відміни стане підставою для надання країні четвертого траншу кредиту в рамках програми stand-by.
Таку думку висловив агентству "Інтерфакс-Україна" старший аналітик інвесткомпанії Phoenix Capital (Київ) Андрій Нестерук.
"З підвищенням соцстандартів рівень життя населення фактично не підвищиться, лише розкрутиться маховик інфляції і зросте безробіття. В цьому випадку МВФ вимагає від України того, що в її інтересах", - сказав експерт.
При цьому, за його словами, президент, швидше за все, ветує цей закон, що стане достатньою підставою для виділення четвертого траншу кредиту МВФ.
Як прогнозує Нестерук, в разі набуття чинності закону про підвищення мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму витрати державного бюджету доведеться збільшити як мінімум на 25 млрд грн. Водночас, підкреслив експерт, ситуація з виконанням бюджету вже близька до катастрофічної: за дев'ять місяців поточного року виконано лише 55% річного плану надходжень.
"В найближчий час надходження до бюджету різко збільшити не удасться, оскільки його основу становлять доходи, пов'язані з імпортом, а імпорт Україна не може істотно збільшувати в умовах дефіциту платіжного балансу", - вважає Нестерук.
При цьому він прогнозує, що з метою скорочення витрат підприємства і держоргани будуть вимушені піти на звільнення співробітників, тому зросте рівень безробіття.
"Крім того, в бюджеті зараз просто неможливо знайти додаткові кошти в такому обсязі, тому буде задіяна схема випуску ОВГЗ Міністерством фінансів і викуп їх Нацбанком України. Оскільки ці емісійні кошти підуть безпосередньо на споживчий ринок, вони сприятимуть різкому зростанню інфляції", - вважає експерт.
Нестерук також зазначив, що МВФ продовжує співпрацювати з Україною, не дивлячись на невиконання урядом значної частини його вимог. В зв'язку з цим експерт передбачає, що МВФ, ймовірно, закриє очі на ситуацію з бюджетом і відмову від підвищення тарифів на газ і продовжить подальшу співпрацю.
При цьому він ввважає, що взаємодія з МВФ, в першу чергу, покращує імідж країни в очах іноземних інвесторів, а проблеми з виділенням четвертого траншу кредиту stand-by призведуть до скорочення припливу іноземного капіталу в країну. "Хоч Нацбанк в даний час може забезпечити потреби країни в іноземній валюті за рахунок існуючих резервів, надання четвертого траншу кредиту МВФ вельми важливим для макроекономічної стабільності в Україні", - вважає Нестерук.
Як повідомлялося, Верховна Рада 20 жовтня ухвалила в цілому закон про підвищення прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати.
Місія МВФ в неділю, 25 жовтня, зробила заяву за підсумками роботи в Києві в жовтні, висунувши, зокрема, вимогу відмінити закон про підвищення соцстандартів.
МВФ восени 2008 року прийняв рішення про надання Україні кредитів в рамках програми stand-by в розмірі близько $17 млрд. За минулий час Україна вже отримала три транші на загальну суму майже $11 млрд.
Виділення четвертого траншу у $3,8 млрд заплановано на листопад, проте дехто з експертів висловлювали сумніви в його наданні через порушення Києвом низки зобов'язань, узятих в рамках співпраці з Фондом. Україна, зокрема, з 1 вересня повинна була підвищити ціни на газ для населення на 20%, а з 1 жовтня - і для теплокомуненерго, проте цього не сталось.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас