По банках ударили позовами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

По банках ударили позовами

8665
Війна між банками та їх позичальниками в жовтні перейшла в нове русло. Фінансисти, забувши про банківську таємницю, почали поголовно оприлюднювати списки проблемних позичальників, а останні почали в судах оскаржувати раніше видані кредити. Їм вдалося довести ситуацію до абсурду: щоб не гасити валютні позики, вони через суди визнають недійсними кредитні договори.
Першими нагнітати ситуацію навколо погашення кредитів почали фінансисти. Щоб підвищити платежі з проблемних позик, банки з тимчасовою адміністрацією почали публікувати на своїх веб-сайтах імена позичальників, які своєчасно не гасять кредити.
12 жовтня списки з 42 тис. осіб опублікував на своєму сайті банк "Надра", після чого його прикладу наслідували Укрпромбанк, банк Східно-Європейський, а також "БІГ Енергія" і "Столиця". І хоча тут же почалися розмови про розголошення банківської таємниці й деякі позичальники навіть почали готувати відповідні судові позови, за підопічних заступився регулятор.
"Ми підготували спеціальне роз'яснення для всіх комерційних банків, у якому сказано, що, згідно зі ст. 60-62 Закону "Про банки і банківську діяльність", розголошування інформації про прізвища, імена або назви юридичних осіб позичальників не є банківською таємницею", - повідомив директор департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергій Круглик.
І тоді позичальники завдали у відповідь удару. Минулого тижня стало відомо про рішення Господарського суду Донецької області на користь ТОВ "Готель "Централь" в спорі з донецькою філією ВТБ Банку. Компанії вдалося оскаржити свій кредитний договір і договір застави про надання їй Внєшторгбанком $18,833 млн в рамках мультивалютної кредитної лінії під заставу нерухомості загальною площею в 7289,8 кв. м. В судовій ухвалі йдеться, що фінустанова не мала права кредитувати підприємство в інвалюті, оскільки "єдиним законним засобом платежу на території України є гривня". В результаті ВТБ Банк сьогодні не може розпочати процедуру відчуження застави і його продаж для погашення залишку з кредиту.
"З визнання недійсним кредитного договору витікає, що підприємство мусить погасити банку тіло кредиту, але може не сплачувати відсотки з ньому. Проте, наскільки мені відомо, ТОВ "Готель "Централь" готує ще один позов до суду вищої інстанції і спробує відсудити й тіло кредиту, тобто почне добиватися права не гасити всю позику. Конкретних документів ще немає, тож поки рано говорити і про нюанси, і на чому будуватиметься процес", - розповів юрист, близький до донецького судового процесу.
Голова правління ВТБ Банку Вадим Пушкарьов повідомив, що його фінустанова вже подала касацію на ухвалу Господарського суду Донецької області у Вищий госпсуд.
Опитані юристи впевнені, що ухвала суду Донецької області підштовхне до активних дій багато позичальників, які не мають наміру гасити кредити. "Безумовно, вона буде сприйнята позичальниками всіх банків та інших фінансових установ як керівництво до дії і негативно позначиться на фінансовій системі України", - сказав начальник юридичного департаменту Фінансового агентства із збору платежів Денис Дольський.
В Нацбанку сьогодні відмовляються від публічних коментарів із цього приводу, проте неофіційно повідомили, що НБУ має намір підтримати ВТБ Банк і виступити у Вищому господарському суді третьою стороною. А в Мін'юсті фінансисти підтримки не знайшли.
"Коли банки видавали кредити, чому вони не пригадали про третю статтю Закону "Про платіжні системи", де сказано, що єдиним законним платіжним засобом на території України є гривня, а також в зв'язку з цим і про Конституцію, Господарський і Цивільний кодекси? Все тому, що вони заробляли гроші, тож зараз пізно про це говорити" - відзначила начальник відділу департаменту фінансового законодавства Мін'юсту Людмила Кравченко.
Юристи практично не сумніваються, що Вищий господарський суд стане на боці ВТБ Банку і задовольнить його касацію у справі з ТОВ "Готель "Централь". Насамперед для того, щоб не допустити нових позовів і повного хаосу, який може виникнути у всіх валютних операціях банків. "Якщо ми сумніваємося в законності здійснення валютних операцій на території України, то, виходячи з такої логіки, банки не повинні повертати валютні депозити. Такий поворот подій може серйозно загострити ситуацію", - розповіла провідний юрист юрфірми "Василь Кисиль і партнери" Юлія Кирпа.
Втім, навіть у разі виграшу ВТБ Банку процесу у ТОВ "Готель "Централь" позичальники найближчим часом завалять суди позовами. "Позичальники банків вже зараз ідуть різними шляхами: визнання недійсними договорів, скасування ухвалених на користь банків рішень судів про стягнення сум з кредитів, виданих у валюті тощо. Трапляються також скасування постанов про відкриття виконавчого виробництва тільки тому, що стягнення кредиту за рішенням суду відбувається у валюті", - повідомив керуючий партнер юридичної фірми "Лавринович і Партнери" Максим Лавринович.
Все, що залишається в цій ситуації фінансистам, - це активно судитися і готувати нові закони, які зможуть їх максимально забезпечити. "На жаль, банкіри не підстрахувалися перед кризою і розгубили своїх лобістів у парламенті. Зараз життя учить нас, а через декілька років воно почне учити неблагонадійних позичальників. Адже після кризи багато хто знову захоче отримати кредит на квартиру, машину, але не зможе цього зробити", - резюмував Вадим Пушкарьов.
Григорій Швидкий
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас