Кредити стали фікцією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредити стали фікцією

Кредит&Депозит
2558
Отримати кредит на придбання житла або його будівництво в Україні зараз дуже складно. Іпотеку пропонують лише з десяток банків, а назустріч забудовникам йдуть і того менше. Змін на краще, за прогнозами експертів, варто чекати не скоро.
Особисті стосунки
За даними компанії "Простобанк Консалтинг", сьогодні кредити на придбання нерухомості фізособам видають 11 банків з ТОП-50 (рейтинг АУБ за активами). При цьому з'явилися нові пропозиції з кредитів на тривалі терміни: нині іпотеку на 20 років можна оформити в "Укрсоцбанку" і UniversalBank. Взяти іпотеку на термін від року до 15 років можна, наприклад, в "БТА Банку", "БМ Банку", "Укрексімбанку".
Ставки кредитування в гривні складають від 20,19% до 31,22%, середній розмір - 24-25% річних. Юрособам, додає аналітик компанії "Простобанк консалтинг" Володимир Паюк, доведеться платити від 26-27%. Але найпопулярнішими, за його словами, залишаються спеціальні партнерські програми, в рамках яких банки можуть запропонувати бонусну ставку в розмірі 16,5%-17,5%.
Валютою кредитування, яку пропонують банки і яку переважно вибирають клієнти при укладенні нових договорів, є гривня. Крім того, досить часто проводиться заміна валюти кредитування. За офіційними звітами НБУ, портфель іпотечного кредитування в доларах зменшується, а гривневий зростає, хоч і не дуже істотно.
В той же час радник голови правління Укргазбанку Олександр Охрименко відзначає, що реальних операцій з нових кредитів практично немає, а банки свої іпотечні програми швидше рекламують, ніж дійсно проводять.
"Мова йде не про нове кредитування, а про перекредитування. Це означає, що банк піде позичальникові назустріч, якщо на квартиру, яка перебуває в проблемній іпотеці, знайдеться платоспроможний покупець, з яким укладається новий кредитний договір, за рахунок якого погашається старий проблемний кредит. В результаті новий позичальник розраховується на цю квартиру", - пояснює експерт.
За його словами, такого роду операції непрості, але вигідні банкам. Їм краще поміняти проблемного позичальника на платоспроможного, тому вони навіть згодні надавати якісь преференції.
Таким чином, запропоновані сьогодні банками тарифи існують швидше для перекредитування, ніж для первинного кредитування. І оскільки банки немають достатніх ресурсів, то існуючі операції експерти категорично відмовляються називати ринком. Щоправда, є зовсім незначна кількість договорів первинного кредитування. Як пояснюють експерти, на сьогоднішні украй дорогі умови позичальникам є сенс погоджуватися лише в тих випадках, коли їм потрібно 10-20% від суми покупки і вони впевнені, що зможуть повернути їх протягом найближчих року-двох. Причому, відзначає Охрименко, частіше просто закладають квартиру і беруть звичайні споживчі кредити на рік, які хоч і дорожчі, але отримати їх простіше.
Вам не дам
Ще складніше, ніж пересічним позичальникам, доводиться забудовникам. До них банки налпаштовані вкрай категорично. Охрименко впевнений, що поки девелопери не наведуть лад із старими кредитами, нові їм ніхто на таких умовах видавати не буде. За підрахунками експерта, в Україні забудовникам видано близько 20 млрд. грн. кредитних коштів, з них 15-18 млрд. не гасяться. Розраховувати на деяке кредитування можуть тільки декілька найбільших холдингів і компанії, що афілійовані з банками або входять з ними в єдині корпорації.
Паюк додає, що якщо навіть банки почнуть кредитувати забудовників, то відсоткові ставки встановлюватимуться на суто індивідуальних умовах, залежно від компанії, проекту тощо. Ще однією можливою умовою банку може бути "входження" в проект на умовах партнера, що було досить частою вимогою при кредитуванні забудовників 1,5-2 року тому, коли банки кредитували "на повну силу".
Примітно, що менш охоче банки кредитують будівництво житла, віддаючи перевагу об'єктам комерційної нерухомості. Зараз навіть таких оборудок практично немає, але збільшення їх кількості експерти пов'язують з другою половиною 2010 р., пояснюючи це тим, що на той час вже почнеться відновлення кредитування юросіб, яке спричинить пожвавлення на ринку комерційної нерухомості. Таким чином, у банків з'явиться сенс кредитувати ті об'єкти, на які девелопери зможуть знайти покупців або орендарів.
Щоправда, два тижні тому банк "Київ" в особі заступника голови правління Галини Ховалко повідомив про готовність реструктуризувати кредити підприємствам будівельної галузі й дофінансувати будівельні проекти. Умовами отримання забудовниками грошей від банку є підготовка оновленого бізнес-плану з прогнозними розрахунками фінансових результатів і грошових потоків позичальника на період реструктуризації, переоцінка забезпечення за кредитом, а також поручительство власників і керівників компанії. Крім того, за словами Ховалко, позичальник повинен максимально збільшити власний внесок в проект. В окремих випадках банк наполягатиме на технічному аудиті проекту і підписанні договору з сюрвеєрною компанією про технічний супровід моніторингу будівництва.
Далека перспектива
Розраховувати на зниження ставок до колишнього рівня найближчим часом Паюк не радить. Спершу більшість банків має взагалі відновити кредитування, щоб створилася цінова конкуренція, якої сьогодні практично не спостерігається.
Не доводиться найближчими роками чекати також відновлення іпотечного ринку і кредитування забудовників. Спочатку банкам доведеться вирішити проблему старих проблемних кредитів. Давати нові позики, констатують експерти, немає ніякого сенсу. Як пояснює Охрименко, повноцінне кредитування забудовників почнеться вже після того, як поновиться кредитування фізосіб. Тобто, в кращому разі, в 2015 р. Доти з девелоперами якщо і працюватимуть, то на достатньо тяжких умовах і під цілі добудови наявних об'єктів, а не нового будівництва.
Іпотека, за очікуваннями Охрименка, на попередній рівень повернеться не раніше 2013 р. До цього часу за рахунок кредитування юросіб збільшаться доходи банків, у них з'явиться ресурсна база, і вони зможуть дозволити собі позичати гроші фізособам.
Василь Салатов
За матеріалами:
Ugmk.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас