Метал буде гарячішати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Метал буде гарячішати

Казна та Політика
1072
Аналітики пророчать прибутковість металургійному сектору в 2010 р. і невелике зростання виробництва і цін з весни. Але позиції наших гравців на зовнішньому ринку настільки хиткі, що експерти застерігають виробників від істотного навантаження потужностей, щоб не обвалити ринок, що тільки-но здіймається на ноги.
Виробничі втрати наших металургів за підсумками дев'яти місяців цього року складають приблизно 30%. Випуск сталі знизився на 29% за цей період - до 21,7 млн. т. Виробництво чавуну і прокату - на 29% і 27% - до 18,8 млн. т і 19,3 млн. т - відповідно, констатують експерти. Природно, ці дані, а також незначне зростання цін у вересні не додали оптимізму власникам металургійного бізнесу, і вони навперебій заявляють про проблеми в цьому секторі й нарікають на зниження збуту продукції. Нині завантаження потужностей в галузі ледь перевищує 60%.
Аналітики інвесткомпаній солідарні в думці, що з прибутком цього року буде лише "Азовсталь", що входить до сфери впливу Рината Ахметова. Її маржа, за попередніми оцінками компанії KBC Securities Ukraine, складе 2,4%. Інші три активи, котирування акцій яких перебувають під пильним оком фінансистів, - Алчевський, Маріупольський і Єнакіївський меткомбінати, - будуть збитковими за підсумками року. Загальний обсяг втрат цих підприємств оцінюють в 140 млн. грн.
Керівник ММК ім. Ілліча Володимир Бойко і зовсім не вірить в пожвавлення ринку в найближчій перспективі й не згоден тим, хто угледів позитивний тренд у продажах металопродукції. "У нас немає планів по завантаженню. Дай бог уціліти на цих потужностях", - нарікає менеджер. Він повідомив про те, що до кінця року спостерігатиметься спад попиту і цін, а зростання можливе лише не раніше лютого майбутнього року.
Тим не менше, відзначають аналітики, підсумки дев'яти місяців цього року показують інтерес інвесторів до металургійних активів, що виражається в зростанні вартості акцій компаній. Так, станом на 22 жовтня порівняно з 1 січня акції "Азовсталі" виросли в ціні в 2,6 разу, Єнакіївського метзаводу - в 3,8, Алчевського - в 1,8, ММК ім. Ілліча - майже в три рази. Цей кризовий рік мав декілька особливостей - через падіння попиту на внутрішньому ринку виробники збільшили постачання металопрокату за кордон.
Так, якщо в 2008-му внутрішній ринок з'їв майже 20% цієї продукції, то в цьому його апетит знизиться до 15%, провіщає старший аналітик компанії "Аструм Інвестиційний Менеджмент" Юрій Рижков. У тоннажі це складе не більше 4,4 млн. т металопродукції. Другою особливістю металургійного бізнесу в кризовий 2009 р. була ставка на виробництво напівфабрикатів - слябів і заготовки.
Саме ця продукція затребувана на зовнішніх ринках Південно-Східної Азії. "Якщо в 2008 р. частка цих продуктів у загальних обсягах виробництва складала не більше 40-45%, тепер вона перевалила за 50%. Вважається, що саме ця продукція витягує наших металургів під час кризи. Зростання виробництва сталі в Україні впродовж 2009 р. після падіння до мінімальних рівнів у листопаді 2008-го було викликане відновленням попиту на зовнішніх ринках, в основному в сегменті напівфабрикатів", - вважають у компанії KBC Securities Ukraine.
"Тому компанії, у виробництві яких велику частку займають сляби і квадратна заготовка, були найбільш успішні в плані збуту. Вони показали менше падіння виробництва за підсумками дев'яти місяців у порівнянні з підприємствами, які орієнтуються на випуск готової продукції", - розповідає аналітик KBC Securities Ukraine Костянтин Головко. До найменш потерпілих він відніс заводи групи "Метінвест" ("Азовсталь" - падіння збуту склало 31%, Єнакіївський завод -19%), групи ІСД (Алчевський метзавод -26% і ДМК ім. Дзержинського - 2%). А також - завод ім. Петровського групи "Євраз" (-21%). Їхня продукція поставлялася в основному на ринки Близького Сходу й Азії, включаючи Китай.
Світле майбутнє
2010 рік, передбачають експерти, стане вдалішим для власників металургійних активів. Фінансисти чекають, що майбутній рік принесе прибуток меткомпаніям, покаже стійке зростання цін і дозволить металургам дещо збільшити завантаження виробництва. "Маржа буде не така істотна, як до кризи. В середньому - 5%", - вважає пан Головко. Він же передбачив, що вартість напівфабрикатів з нинішніх $380-390 за тонну досягне $450-460. "Думаю, напівфабрикати залишаться найбільш затребуваними, бо в даному сегменті у українських виробників є конкурентна перевага за витратами. Зростання попиту на довгомірний прокат стримує слабкий стан світової будівельної галузі, а на ринку плоского прокату збільшилася конкуренція з боку Китаю", - констатує він.
Його підтримують інші аналітики ринку. "Зростання цін ми чекаємо не раніше лютого-березня майбутнього року. За нашими підрахунками, в 2010 р. виплавка сталі в Україні збільшиться на 8-12% - до 32-33 млн. т. Експортні ціни основних видів металопрокату - на 14-18%", - передбачає Юрій Рижков.
Ложка дьогтю
В цьому році, та і в наступному нашим металургам перешкодять заробляти гроші на металі китайські постачальники. Китай - один з найбільших гравців на ринку. Він не бажає зменшувати обороти по виплавці сталі. З цієї причини, а також в умовах пониженого попиту на продукцію в самому Китаї місцеві виробники змушені викидати продукцію на зовнішні ринки. У жовтні, чекають експерти, експортні обсяги китайського металу складуть близько 3 млн. т, що приблизно дорівнює нинішній місячній виплавці українських виробників разом узятих. Перш за все, китайці намагаються збути гарячекатані рулони і товстолистову сталь, пропонуючи їх за ціною $475 за тонну. Для прикладу - російські виробники пропонують гарячий прокат на ринок Близького Сходу за цінами не менше $550.
Надвиробництво в Китаї, демпінг і наполегливе небажання зменшити темпи виробництва вже призвели до охолодження світового попиту в четвертому кварталі цього року, хоча ще в третьому кварталі склади споживачів в Азії і Близькому Сході, що ще продовжували затарюватися, подавали надію нашим виробникам. Таким чином, посилення конкуренції на світових ринках буде основним стримуючим чинником зростання цін і попиту на український метал в 2010-му. "В світі триватиме зростання конкуренції на основних регіональних ринках металопрокату.
З одного боку, ціни прагнутимуть до помірного зростання в результаті пожвавлення попиту на металопрокат у період відновлення економіки. Підігрівати цей процес буде зростання цін на сировинні й енергетичні ресурси", - вважає заступник директора департаменту металургійної промисловості "Держзовнішінформу" В’ячеслав Попов. З іншого боку, додає він, загальносвітовий попит на металопродукцію буде все ще далекий від докризових значень, а при певному пожвавленні в світовій економіці, яке очікується в 2010 р., обсяги виробництва сталі й металопрокату в світі зростуть. Ці чинники негативно впливатимуть на цінову динаміку, на думку експерта.
Але його колега з KBC Securities Ukraine заспокоює засмучених металургів України. "Ми не чекаємо падіння цін до мінімальних кризових рівнів. До того ж продовження процесу поповнення складських запасів у розвинених ринках (США, Європа) і поступове зростання споживання сталі на тлі відновлення світового ВВП і промислового виробництва мають дати новий поштовх попиту і цінам, починаючи з весни 2010 р.", - вважає Костянтин Головко.
Наталія Стецун
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас